www.diariocritico.com

Per encàrrec, tot i que el personatge li interessa molt

Carlos Saura presenta a Barcelona la seva visió cinematogràfica sobre el procés de creació de Don Giovanni

Carlos Saura presenta a Barcelona la seva visió cinematogràfica sobre el procés de creació de Don Giovanni

El prestigiós Vittorio Storaro ha il·luminat el film

lunes 21 de junio de 2010, 18:43h

El cineasta Carlos Saura estrena aquest divendres Io, Don Giovanni, una història basada en el procés de creació de l'òpera Don Giovanni. Els protagonistes són Salieri, Mozart i principalment Lorenzo da Ponte, que escriu la lletra pel prestigiós músic austríac. Saura ha explicat aquest dilluns en la presentació a Barcelona, que el film és resultat d'un encàrrec d'un productor austríac que ja havia elaborat un guió. Saura el va acceptar amb la condició que l'òpera agafés tot el protagonisme. Rodada amb un equip italià, el resultat és un pel·lícula sobre com es confecciona un òpera i la relació entre els que hi intervenen.

L'escriptor Lorenzo Da Ponte, que porta una vida dedicada als plaers, escriu els llibrets per les òperes de Wolfang Amadeus Mozart, a la Venècia del S.XVIII. Da Ponte però, té el repte de construir un text que no sigui escabrós i que no escandalitzi la societat austríaca del moment. Per això, el seu Don Giovanni, ha de canviar alguns trets del seu caràcter. Da Ponte s'inspira en la seva pròpia vida, de seductor, que canvia quan coneix la dona de la seva vida.

Aquest és l'argument de Io, Don Giovanni, la darrera pel·lícula de Carlos Saura, que el cineasta estrena als cinemes del país, aquest mateix divendres. Saura ha presentat aquest dilluns el film a Barcelona, on ha explicat que és fruit d'un encàrrec d'un productor austríac, que va entrar en contacte amb el productor Andrés Vicente Gómez. Saura va acceptar perquè reconeix que en alguna ocasió li 'havia passat pel cap dirigir Don Giovanni a l'òpera, però volia centrar la història el procés de confecció d'aquesta obra de Mozart. A Saura li interessava el personatge de Don Juan "perquè és espanyol, i el coneix perfectament" i així podria introduir-s'hi com ho va fer en les seves versions de Carmen, un personatge amb qui troba que tenen moltes similituds.

Per això, Saura ha utilitzat el cinema mesclant elements teatrals i operístics. Per Saura "és una visió cinematogràfica" de Don Giovanni però l'obra permet "la llibertat" d'utilitzar aspectes del teatre i de l'òpera, combinats amb els avantatges del cinema, de les càmeres en moviment. En aquest sentit, Saura utilitza la càmera com un personatge més, que es mogui el necessari, i que estigui oculta, gairebé inexistent. Un dels aspectes més importants és la il·luminació, a càrrec de l'italià Vittorio Stararo, qui segons Saura "té una gran capacitat per il·luminar'" i "sempre em sorprèn com a creador". El resultat final és una fotografia gairebé pictòrica que sorprèn l'espectador.

La pel·lícula està rodada en italià i bona part de l'equip artístic de Io, Don Giovanni procedeix d'Itàlia. Lorenzo Balducci, que encarna el personatge de Lorenzo da Ponte, és gairebé l'únic que té experiència anterior en cinema, i treballa rodejat d'actors joves que combinen la interpretació amb el cant. És el cas dels personatges que interpreten els cantants de l'òpera. Entre els protagonistes destaquen Emilia Verginelli en el paper d'Annetta, i Lino Guanciale, en el paper de Mozart, que en els dos casos, aquesta és la seva primera participació en una pel·lícula.

Tot i que per Saura, el cinema sempre és mentida i ficció, perquè tot està manipulat, Carlos Saura viatja aquesta setmana a Sevilla, per visionar la primera còpia del seu darrer projecte cinematogràfic Flamenco, Flamenco, un retrat del a situació del gènere a l'actualitat. En ment però, té un projecte ambiciós al Centre Niemeyer de Avilés, on li han encarregat estudiar-ne la il·luminació tan des del punt de vista artístic com científic.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios