www.diariocritico.com

En clau d'humor

Les Delicades de T de Teatre porten des de divendres les històries d'un seguit de dones marcades per la Guerra Civil

Les Delicades de T de Teatre porten des de divendres les històries d'un seguit de dones marcades per la Guerra Civil

Les representacions es faran al Poliorama dins el Festival Grec

lunes 21 de junio de 2010, 19:00h

L'últim projecte de T de Teatre es diu Delicades i neix de la col·laboració entre la companyia i el director Alfredo Sanzol que és l'autor de la peça. Delicades és un retrat generacional des d'una perspectiva particular, són 18 esquetxos a través dels quals es recrea la història d'unes dones marcades per la guerra. Com si fossin converses familiars de sobretaula les anècdotes van fluint per recompondre un retrat en clau d'humor d'uns personatges que han hagut d'enfortir el seu caràcter per tal de sobreviure, dones que no han pogut ser delicades. L'obra, que té el ritme, el dinamisme i el sentit de l'humor marca de la casa, s'estrenarà el 25 de juny al teatre Poliorama en el marc del festival Grec.

Segons explica Alfredo Sanzol quan l'any 1995 va veure l'obra Homes de T de Teatre va descobrir una manera d'escriure que l'influenciaria en tota la seva carrera. Per tant, la trobada entre aquest director madrileny i la companyia catalana suposa d'alguna manera un retrobament.

El projecte de Delicades va néixer per una banda de la voluntat de fusionar dos estils que encaixaven i per l'altra de la intenció del director de recuperar la història d'una generació i més concretament la d'homenatjar la història de la seva àvia.

Amb aquesta intenció Sanzol elabora un text composat per divuit esquetxos on mitjançant diverses anècdotes s'estableix un retrat emocional d'una generació marcada per la Guerra Civil. Són divuit relats que bé podrien ser la conversa de sobretaula d'una família que mira cap el passat per desvetllar com s'ha construït el seu caràcter.

Com ha explicat el propi director, es tracta d'un intent per "inventar la memòria" d'unes dones que van ser educades per mantenir-se en silenci però que des d'aquest teòric segon pla van forjar el seu caràcter per sobreviure a uns temps dramàtics.

Les protagonistes són dones fortes, contundents, que dona la sensació que els hi va la vida en tot allò que fan i que es permeten més llicencies emocionals amb les flors que cultiven que amb les persones que les envolten.

En paraules de Sanzol, "el seu tracte era afectuós i cordial, tendre i educat, però l'espontaneïtat i la passió no les projectaven sobre les persones". En aquest sentit Delicades és la història d'unes dones que no van poder ser-ho.

Per suposat en aquest relat també hi intervenen els homes. Homes que molts cops van ser com nens per elles, ja que, com ha explicat Sanzol, "elles decidien i ells executaven". Per això la companyia ha hagut d'incorporar dos actors, Albert Ribalta i Jordi Rico, que venen a cobrir la quota masculina de l'obra.

L'escenografia també té a veure amb la caracterització dels personatges femenins. El director ha definit les seves protagonistes com "dones amb els peus a terra i la mirada al cel" i aquesta imatge es trasllada a l'escenari amb la creació d'un cel i una terra que no arriben a tocar-se i al mig del qual es mouen els personatges.

La peça s'estrenarà el proper dia 25 de juny al Poliorama i suposarà la primera participació de T de Teatre al festival Grec.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios