www.diariocritico.com

La majoria van ser destruïdes durant la Guerra del Francès

El Patronat de la Muntanya de Montserrat impulsa un pla per fer visitables les ermites del massís

El Patronat de la Muntanya de Montserrat impulsa un pla per fer visitables les ermites del massís

El projecte, que només pretén conservar-ne les parets, encara no té calendari ni pressupost

viernes 25 de junio de 2010, 15:28h

El Patronat del Muntanya de Montserrat (PMM) ha aprovat impulsar el Pla Estratègic de les Ermites. Ha estat en el plenari que ha estat presidit per José Montilla, president de la Generalitat. L'objectiu del pla és fer visitables les restes de les tretze ermites que hi ha repartides pel massís, la majoria destruïdes durant la Guerra del Francès. Fins el moment s'ha posat en marxa un circuit que enllaça cinc ermites. El conjunt del projecte, però, encara no té calendari ni pressupost. “La idea és començar quan abans millor i quan tinguem diners per fer-ho”, ha assenyalat el president del PMM, Jordi López-Camps, qui ha afegit que “som conscients que en aquests moments hi ha altres prioritats en el país”.

López-Camps ha comentat que actualment ja hi ha dues ermites que són visitables: la de Sant Joan i la de Sant Onofre, mentre que els camins per anar a unes altres tres ermites –entre aquestes, la de Santa Magdalena i la de Santa Anna-, ja estan arranjats i senyalitzats. Aquestes ermites són les més accessibles des del monestir, permeten una visita còmoda i segura, i lliguen entre elles un atractiu itinerari que va des de l'estació superior del Funicular de Sant Joan, passant per totes elles, fins al monestir.

En aquest sentit, el Pla Director de les ermites contempla recuperar els camins que unien el conjunt eremític i posar a l’abast diferents itineraris per visitar les restes de les ermites. La seva senyalització “simbòlica” consisteix en la presència de xiprers, en bosquets de lliris –seguint així un costum de la vida eremítica-, i una estructura de formigó imitant el conglomerat de la muntanya, on hi haurà una creu i el nom de l'ermita i que servirà també de lloc de descans per al visitant.

“El pla consisteix en arreglar l'espai i assegurar la conservació de les parets”, ha comentat el president del PMM, qui ha aclarit que “no es tracta de reconstruir” les ermites “sinó de crear un espai en el qual la gent pugui identificar que allà hi havia hagut una ermita, destruïda el 1812”.

El projecte s'ha aprovat en el decurs del plenari en el que també s'ha fet balanç de les més de 500 actuacions que ha dut a terme el Patronat en aquests quatre anys. La sessió ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, José Montilla, del l'abat de Montserrat, Josep M. Soler; el president del PMM, Jordi López-Camps i el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora.

En la reunió, que s'ha celebrat a la Sala de la Llar del Monestir de Montserrat, també han assistit el director general de Patrimoni Cultural, Jordi Roca, en representació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació; Joan Carles Vilalta, director general de Turisme, en representació del Departament d'Innovació, Universitats i Empreses; la directora general del Medi Natural del Govern, Núria Buenaventura; els presidents dels Consells Comarcals de l'Anoia i del Bages; i els alcaldes de les poblacions del Bruc, Collbató, Marganell i Monistrol de Montserrat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios