www.diariocritico.com

Estudi del RACC i l'Ajuntament de Barcelona

Una campanya pel 'motocivisme' busca evitar que segueixi havent 21 lesions diàries de motoristes

Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo o Pol i Aleix Espargaró donen suport a la iniciativa

lunes 05 de julio de 2010, 14:20h

Un estudi fet pel RACC i l'Ajuntament de Barcelona situa en 21 el nombre de motoristes lesionats per accident de mitjana diària a la capital catalana durant l'any 2009. Aquesta xifra, junt a la que multiplica el risc d'acabar ferit en moto per vuit respecte del perill que té circular en cotxe, ha preocupat a les autoritats municipals, que han decidit engegar amb el RACC una nova campanya de conscienciació per evitar la circulació arriscada i fomentar les bones pràctiques dels conductors de moto a Barcelona. El 'motocivisme' és el nou concepte que engloba aquesta campanya, a la que donen suport coneguts motoristes com Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Pol i Aleix Espargaró, Marc Márquex o Efrén Vázquez.

'Motocivisme, per un ús responsable de la moto'. Aquest és el lema que encapçala la campanya que engegaran a partir de setembre el RACC i l'Ajuntament de Barcelona amb la voluntat de reduir l'alt índex d'accidentalitat del col·lectiu de motoristes a la capital catalana. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president del RACC, Sebastià Salvadó, han presentat aquest dilluns al matí aquesta campanya en un acte on, a més, s'han donat les dades que han servit per contextualitzar la necessitat de conscienciar els motoristes.

En aquest estudi s'assegura que, de mitjana, a Barcelona hi ha enregistrades 7.700 víctimes de moto anuals, per les 3.200 que hi ha de cotxe. A més, es xifra en 21 la quantitat de lesionats en accidents de moto cada dia a la capital catalana, i s'estima que el risc de patir ferides greus o mortals anant en moto és vuit vegades superior al que es té circulant en cotxe. Actualment, en xifres absolutes, el 70% dels ferits en moto tenen menys de 35 anys, tot i que, segons l'estudi, en proporció al parc que representen, els que s'exposen a un risc més gran són la gent de major edat, més que no pas els més joves.

Pel que fa a les causes més immediates que provoquen els accidents en aquests vehicles de dues rodes, l'estudi diu que el 12% havia practicat un gir indegut, no havia obeït als semàfors o estava distret. A més, s'estima que un 9% de les víctimes lleus havia begut alcohol en quantitats poc adequades per a la conducció, i en un 52% dels ferits greus es detecta també aquesta taxa en sang. L'estudi també situa a l'Eixample el gran punt negre en l'accidentalitat en moto, assenyalant-lo com el districte amb més sinistres, donat que un de cada tres accidents amb moto passa en aquests barris. La Diagonal és la via amb més cruïlles crítiques pel seu volum d'accidents. A Sant Martí i a Sants, en canvi, és on es detecten més excessos de velocitat, i Sarrià és el districte que té una proporció més gran d'accidents amb presència detectada d'alcohol i drogues.

Aquest dilluns, Hereu i Salvadó han volgut presentar aquesta campanya de 'motocivisme' dirigida als quasi 322.000 motoristes que es calcula que circulen per Barcelona. Per fer-ho, s'han fet acompanyar per motoristes professionals d'elit que han donat suport a la campanya. Així, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Pol i Aleix Espargaró, Marc Márquex i Efrén Vázquez han assistit a la presentació feta al saló d'actes del RACC. Els responsables de la campanya han explicat que els objectiu són reduir l'índex d'accidentalitat, evidenciar el risc de conduir en moto i dissenyar un conjunt de millores en les infraestructures viàries de la ciutat que millorin les condicions de seguretat del col·lectiu de motoristes. Per això, el 'motocivisme' plantejarà accions sobre els conductors, els vehicles i incrementarà el control i la vigilància. A més, està previst impartir cursos de conducció segura amb la moto, instal·lar pantalles informatives i banderoles, implantar més zones avançades per motos, ubicar més aparcaments per vehicles motoritzats de dues rodes, i fer accions en locals d'oci i bars.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios