www.diariocritico.com

Les banderes, "pels envelats", segons l'expresident de la Generalitat

Pujol diu que Montilla ha d'encapçalar una manifestació amb lema i Iceta qüestiona a Òmnium

Pujol diu que Montilla ha d'encapçalar una manifestació amb lema i Iceta qüestiona a Òmnium

El viceprimer secretari del PSC pregunta si la marxa és de l'entitat "o del poble de Catalunya"

miércoles 07 de julio de 2010, 14:31h

Mentre l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha sentenciat que la manifestació de dissabte contra la retallada de l'Estatut per part del TC ha de tenir un lema i alhora ha de ser encapçalada pel president del Govern català -en aquest cas, José Montilla-, des del PSC, el seu viceprimer secretari general, Miquel Iceta, ha dubtat de la representativitat d'Òmnium Cultural per preguntar i preguntar-se si la manifestació "és d'Òmnium o del poble de Catalunya".

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat aquest dimecres que a la manifestació de dissabte contra la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que retalla l'Estatut hi ha d'haver un lema i no només una senyera. "Als envelats de festa major només s'hi posa la bandera i ja n'hi ha prou", ha dit en una entrevista a RAC1, però "en una manifestació d'aquest tipus un lema hi ha de ser". Pujol també ha dit que "lògicament" el president Montilla hi ha d'anar al capdavant.

"El meu lema sap quin és? A la manifestació", ha assegurat Pujol, que ha fet una crida insistent a acudir a la marxa de dissabte. En tot cas, l'expresident creu que "una manifestació ha de tenir un lema" i ha constatat que aquesta marxa es venia preparant des de feia molt de temps, "amb la col·laboració o el consentiment per part dels partits, o ningú havia dit res en contra", i "ara a l'hora de la veritat sorgeixen problemes respecte al lema".

Pujol, però, creu que "un lema hi ha de ser", ja que "als envelats de festa major només s'hi posa la bandera i ja n'hi ha prou, però en una manifestació d'aquest tipus un lema hi ha de ser". Sobre la posició del president de la Generalitat, José Montilla, Pujol ha deixat clar que "lògicament ha d'anar davant". "Però com hi va, és que no es discuteix si ha d'anar al davant, sinó quin lema s'hi posa, i si es posa lema o no", ha afegit.

L'expresident ha insistit que "això no és una festa major on només anar amb la bandereta o amb la banderassa", que "la meva bandera és la catalana, imagini si li dono importància", "però és evident que a més hi ha d'haver un lema".

Pujol ha afegit que la polèmica per la capçalera no ha de permetre que "la manifestació faci figa", ja que en ella "ens hi juguem que ens prenguin seriosament" i ha dit que "podria ser" que aquest debat freni alguns ciutadans a assistir a la marxa. A més ha dit que "passi el que passi', hi hagi lema o senyera, "a la manifestació, aquest és el tema". Pujol ha cridat insistentment a assistir "a la manifestació" perquè "Catalunya no podrà resoldre els problemes de la seva gent si no demostra caràcter, energia, fortalesa i un sentit clar de la dignitat". "I això de la dignitat no és un discurs romàntic, perquè un país no es fa respectar si no resol els seus problemes", ha advertit. A més, ha reiterat que Catalunya ha estat "molt maltractada" durant els últims anys.

Tot i que ell ha apuntat un "Per la dignitat de Catalunya" com un lema que li hauria agradat "molt" per a la manifestació, Pujol ha dit que li està "bé" el 'Som una nació. Nosaltres decidim', ja que "ara ens diuen que el que vam decidir és paper mullat". Per tant, ha deixat clar que no farà cap proposta per canviar el lema, però també ha dit que "un lema hi ha de ser".

Pel que fa al contingut de la sentència, Pujol ha constatat que encara cal saber el contingut de les interpretacions, però que "tot plegat fa mala flaira". En aquest sentit, ha avisat que, "si posen en dificultats la immersió lingüística", serà "gravíssim". A més, creu que el fet que en la sentència es parli fins a vuit vegades de la "indissoluble unitat de la nació espanyola" denota un "punt d'inseguretat" i una "obsessió". "Si dues persones que s'estimen s'ho han de dir vuit vegades en mitja hora, o bé estan en un moment d'enamorament superlatiu, o bé no s'ho acaben de creure i no tenen prou confiança", ha assegurat.

Sobre la possibilitat de recuperar les retallades per la via de canvis de lleis, l'expresident ho veu "absurd": "allò que ens ho han fet inconstitucional, ara ho resoldrem a base de lleis, doncs aleshores no caldria que fos inconstitucional".

Pujol creu que l'aposta de fer un nou referèndum sobre si els catalans accepten les retallades a l'Estatut "té tota la lògica del món", tot i que "políticament deu ser difícil". Aquesta és una tesi que sosté el també expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i també ICV-EUiA. "Ara m'imposen un Estatut que el poble de Catalunya no va votar i que si ara pogués tornar a votar potser no el votaria", ha constatat. De tota manera, no veu que aquesta proposta sigui factible.

El dia després de la manifestació, Pujol ha constatat que s'entrarà en una dinàmica marcada per les eleccions, perquè "toquen". Per Pujol, "el país necessita tornar a arrencar".

Crida conjunta dels expresidents

L'expresident ha confirmat que ell mateix, el també expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i els expresidents del Parlament Joan Rigol i Heribert Barrera tenen previst fer una crida conjunta per assistir a la manifestació. "Aquest dimecres en tornarem a parlar, suposo que ho farem, compto que sí, desitjo que sí", ha assegurat.

Zapatero, "infantil o cínic"

D'altra banda, l'expresident ha carregat contra el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja que creu que la seva reacció a la sentència és "infantil o cínica". "Ens va dir que hi havia hagut algunes esgarrinxades i passaran amb el temps", ha dit, "s'ha de ser o molt infantil o molt cínic per dir això, i aquest el president del govern espanyol". Sobre Rajoy, Pujol creu que també ha fet una reacció "irritant", ja que intenta "fer un posat manso, però això no ho podem oblidar".

Pujol també ha criticat la valoració de la ministra de Defensa, Carme Chacón, ja que creu que donar "un argument percentual" sobre l'abast de la retallada "és absurd", ja que "depèn del que hagin retallat".

I sobre les declaracions de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, titllant Montilla de 'feixista', Pujol considera que les seves paraules van ser "mal rectificades", perquè "l'únic que s'ha de dir quan es diu una bestiesa d'aquestes és 'se me n'ha anat el sant al cel, disculpin'".

Abans que parlés Pujol, a TV3 el viceprimer secretari del PSC Miquel Iceta havia afegit nous arguments a la polèmica sobre l'encapçalament de la manifestació contra la sentència de l'Estatut. Després que aquest dimarts a la nit Òmnium Cultural s'hagi refermat en el lema 'Som una nació. Nosaltres decidim', el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha posat en qüestió que l'entitat representi tot Catalunya. Ho ha dit a TV3, on s'ha preguntat si la manifestació "és d'Òmnium o del poble de Catalunya?". El PSC continua donant suport a la proposta del president de la Generalitat, José Montilla, de que la manifestació estigui encapçalada per una senyera. Iceta ha assegurat que el president ha d'anar "darrera símbols que ens uneixin a tots".

Iceta ha recordat que Montilla ja va anunciar aquesta voluntat en el discurs institucional que va fer just després de conèixer-se la sentència de l'Estatut, i ha lamentat que, en la reunió de dimarts a la nit d'Òmnium Cultural, no prosperés la proposta de la seva presidenta, Muriel Casals, que oferia una solució a mig camí entre les dues posant al capdavant de la manifestació una senyera en posició horitzontal subjectada per nens, seguida dels càrrecs institucionals i just al darrera la pancarta amb el lema i els convocants de la manifestació.

El líder socialista ha destacat que la manifestació convocarà moltes persones amb ideals i sentiments molt diferents. És per això que creu que el que cal "perquè la manifestació sigui realment unitària i doni la sensació realment de país, que és el que ens hauria de moure a tots, és que al davant hi hagi les institucions i la bandera del país". A més ha afegit: "No sé veure el patriotisme en aquest intent d'amagar la nostra bandera o d'amagar a les institucions el paper que els correspon". Per això ha reblat: "Em dol que la proposta que ahir feia Muriel Casals fos derrotada".

Òmnium Cultural ha reiterat aquest dimarts a la nit la seva voluntat que la manifestació l'encapçali la pancarta amb el lema 'Som una nació. Tenim dret a decidir', tot i que afegia que sotmetrà la proposta a la deliberació de la resta d'entitats organitzadores, i que si majoritàriament es tria un altre encapçalament no s'hi oposaran, tot i que no canviaran la seva opinió.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios