www.diariocritico.com

Denuncia "polítiques d'obstrucció" de Madrid

Tresserras demana un concert econòmic per la cultura catalana i que el Govern espanyol no s'immisceixi en la qüestió

Tresserras demana un concert econòmic per la cultura catalana i que el Govern espanyol no s'immisceixi en la qüestió

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació cita els papers de Salamanca i l'Arxiu Centelles com part dels molts problemes que ha viscut la legislatura

miércoles 21 de julio de 2010, 14:40h

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, ha plantejat un concert econòmic per a la cultura catalana i un canvi en la relació amb l'Estat, en la seva última compareixença al Parlament. Tresserras ha assumit que molts dels problemes que ha viscut en la legislatura, com el cas de l'arxiu Centelles i la devolució dels papers de Salamanca tenen a veure amb la "incomoditat" amb la qual des de l'Estat es veu "el caràcter nacional de la cultura catalana", ha declarat.

Així, ha criticat al Ministeri de Cultura per invertir a Catalunya "temptativament", i ha optat per un concert econòmic perquè la gestió de recursos sigui transparent. "Que ens deixin fer la política a nosaltres, amb els recursos que ens corresponguin", ha demanat.

En aquest sentit, Tresserras ha parlat de les "polítiques d'obstrucció" del Ministeri respecte a la devolució dels papers de Salamanca, i ha anunciat que a finals d'aquest mes arribaran a Catalunya entre el 70 i el 80 per cent dels documents que han de tornar -ara no arriben al 50%-.

El conseller ha destacat com el més important del seu mandat la creació del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), per la seva contribució a la "desgovernamentalització" de les polítiques de creació, a més de la descentralització que el seu departament ha impulsat per passar de "la metàfora de la Catalunya-ciutat a la Catalunya en xarxa".

En aquest sentit ha remarcat la importància del Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya (PECCat), que contempla la creació de 395 instal.lacions al llarg dels 10 anys, encara que els grups polítics de l'oposició li han recriminat que es tracta només de plans i que en l'anterior legislatura ja es va fer un ambiciós mapa d'infraestructures.

Una Llei del Cinema "correctora"

Al llarg de gairebé quatre hores de compareixença, Tresserras a penes ha parlat de la recent aprovada Llei de Cinema Català, i s'ha limitat a dir que corregeix una situació "absolutament inacceptable després de tants anys de transició democràtica".

Sí que ha abordat, en canvi, el tancament dels repetidors de TV3 al País Valencià, i encara que ha assumit que no hi ha hagut eficàcia en les negociacions, ha assegurat que l'única manera de resoldre el problema és l'acord entre els governs, per el que ha demanat ajuda, una vegada més, el PP català perquè convenci als seus col·legues valencians.

Davant les crítiques de l'oposició a la politització i fracàs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Tresserras ha rebutjat les crítiques i ha avançat que després d'aconseguir la seva "despolitització" ara toca avançar cap a la "despartidització". Per això, ha demanat, entre altres coses, que se suprimeixin els blocs electorals dels espais informatius i que prevalgui el criteri dels professionals.

El conseller ha tancat així la seva última compareixença en la Comissió de Cultura durant aquesta legislatura, en què s'ha aprovat per unanimitat una iniciativa de CiU en què es demana que els canals de RTVE que es capten a Catalunya incorporin l'opció d'àudio en català en aquelles opcions que ho permetin.

A aquesta darrera comissió han assistit destacats representants del món de la cultura. Entre ells, el director del CoNCA, Francesc Guardans, el director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Izquierdo, el director de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Antoni Lladó, i l'escriptor Sebastià Alzamora.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios