www.diariocritico.com

Està instal·lada la plaça del CosmoCaixa

La 'càpsula del temps' s'ha tancat amb missatges que no es llegiran fins d'aquí a 150 anys

Amb l'acte, es clou l'Any Cerdà

jueves 16 de septiembre de 2010, 15:13h

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha tancat aquest dijous la 'càpsula del temps', un recipient d'última tecnologia en què hi ha milers de missatges de veïns de la ciutat i que no s'obrirà fins l'any 2159. La càpsula del temps tanca els actes de l'Any Cerdà, que commemora l'aprovació del pla que va dissenyar Ildefons Cerdà per a l'Eixample, i romandrà tancada a la plaça del CosmoCaixa durant 150 anys. "És la cosa més original que he fet com a alcalde", ha dit Hereu, que ha estat acompanyat pel director general de la Fundació la Caixa, Jaume Lanaspa.

La càpsula és un cilindre de plom que conté 3.276 missatges ciutadans sobre com és Barcelona i com creuen que serà la ciutat del futur. Perquè arribin a les generacions futures, la caixa que hi ha a l'interior té un cilindre hermètic amb nitrogen, que crea una atmosfera inert que eviti l'oxidació dels elements electrònics.

I és que tots els missatges, entre ells 500 vídeos, estan en format digital, a excepció de set postals de paper. Per assegurar que els barcelonins del futur no vegin els USB i discs durs com una tecnologia obsoleta, hi ha un ordinador i un full amb les instruccions d'ús.

L'exterior de la càpsula està partit en dues parts, separades per un gravat xifrat en homenatge a la ciutat, escrit en català, castellà, anglès, xinès i àrab. La frase del gravat és "l'aire de la ciutat ens fa lliures", una dita alemanya de l'edat mitjana.

Actualment el missatge no es pot llegir, caldrà anar girant una femella cada any perquè les dues parts es solapin, s'entengui la frase i s'obri la càpsula. Així s'assegura la seva pervivència a prova de curiosos i que la ciutat recordi on és.

L'acte de tancament de la càpsula ha comptat amb la presència de l'exalcalde de Barcelona, Pasqual Maragall; el delegat de Cultura, Jordi Martí; i el científic Jorge Wagensberg, entre altres personalitats. Tant Hereu com Lanaspa han omplert els seus discursos de bons desitjos.

L'alcalde ha augurat que la propera serra de Collserola serà el "parc central" de la Barcelona del futur, que ja no serà "metropolitana" sinó "Gran Barcelona", i la ciutat serà un "espai de llibertat per a la gent". Lanaspa, per la seva banda, ha demanat que l'Obra Social de La Caixa deixi de tenir sentit perquè ja no hi hagi cap necessitat per resoldre.

La idea de la càpsula del temps va sorgir de l'agència de comunicació Carlitos i Patricia, i és obra d'un equip d'enginyers i dissenyadors industrials coordinats per Núria Coll des de l'escola Elisava, i dirigits per Javier Peña.

Tot i la originalitat de la idea, Barcelona no és pionera. Nova York, per exemple, atresora diverses càpsules del temps. Dues d'elles estan en un parc i s'obriran dins de 5.000 anys, i una altra és a la seu del The New York Times i va ser dissenyada per Santiago Calatrava.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios