www.diariocritico.com

"No fem art, fem disseny", explica el creador

El món de Javier Mariscal en els 22 anys d'activitat del seu estudi, a l'abast del públic que s'acosti a La Pedrera

El món de Javier Mariscal en els 22 anys d'activitat del seu estudi, a l'abast del públic que s'acosti a La Pedrera

Cobi, la mascota olímpica dels Jocs de Barcelona, té un alt grau de protagonisme

lunes 27 de septiembre de 2010, 20:08h

El dibuixant Javier Mariscal omplirà a partir d'aquest dimecres la Pedrera de Barcelona amb una gran exposició que repassa els 22 anys d'activitat del seu estudi amb multitud d'objectes, cartells, escultures, i peces audiovisuals plenes de color.

"Nosaltres no estem fent art, estem fent disseny", ha dit el dibuixant valencià en la presentació de la mostra, deixant clara la seva filosofia, que va des del més petit - acaba de regalar uns dibuixos als pescadors de la Barceloneta perquè promocionin les seves gambes -, fins el més gran, el Gran Hotel Domine de Bilbao, que funciona "de puta mare".

La mostra arrenca amb 1.500 dibuixos que pengen des del sostre i reben el visitant com en un "túnel rentacotxes". D'aquí es passa a l'espai que explica la construcció del "llenguatge Mariscal", amb un recorregut per totes les tipografies que ha creat i els primers èxits dels anys 70.

Al llarg d'aquestes dècades de treball Mariscal ha dissenyat centenars de portades per a publicacions com The New Yorker i El País Semanal, i bona part d'elles s'exhibeixen com a exemple d'"art efímer", juntament amb bosses de la compra , cartells i dissenys per a multitud de marques.

El caràcter polifacètic de l'artista queda patent en tota l'exposició, ja que també s'exhibeix mobiliari i objectes de decoració, com la butaca Alessandra, el carret Hilton i el gerro Olé, una tira de còmics ecologistes (el Senyor Món) i un gran retrat del rei Joan Carles I, descalç a la platja i envoltat de ocellets.

Un dels protagonistes més clars de la mostra és Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona '92, la creació més coneguda de Mariscal, que lluny de mostrar-nostàlgic ha recordat que en néixer, ja sabia que dia anava a morir. "I això ja és molt", ha recalcat.

La seva presència no passa per alt: una gran urna de vidre conté els centenars de productes de marxandatge que es van crear amb la seva imatge. Els èxits del passat es donen la mà amb els que estan per venir, com la pel·lícula Chico & Rita un dels films d'animació més esperats dels últims anys.

Es tracta del film que Fernando Trueba i Mariscal han creat junts, una història plena de música ambientada a l'Havana que arribarà al cinema en els propers mesos. "Són 90 minuts de la peça més bonica que en la vostra vida heu vist", ha assegurat el dissenyador. Alguns fragments i el procés de creació s'expliquen en aquesta exposició.

Mariscal ha creat expressament per a l'exposició una obra de cinc metres anomenada 'Alegria' que romandrà al passeig de Gràcia mentre duri l'exposició, fins al 30 de gener.

La mostra és la versió ampliada de l'exposició 'Drawing Life', que es va poder veure fa un any al Museu del Disseny de Londres, i la primera que acull l'espai de Catalunya Caixa des de la seva fusió i canvi d'imatge.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios