www.diariocritico.com

L'Executiu comunitari ja havia recorregut contra l'Estat

La UE dictamina que la llei d'obertura de grans superfícies comercials a Catalunya vulnera la llibertat d'establiment

L'advocada europea considera, a més, que hi ha excessos en la protecció mediambiental i l'ordenació territorial

jueves 07 de octubre de 2010, 14:38h

La llei que regula l'obertura de grans superfícies comercials a Catalunya vulnera la llibertat d'establiment fixada per la norma comunitària. Així ho ha dictaminat aquest dijous l'advocada general del Tribunal de Justícia de la UE en les conclusions del litigi entre la Comissió Europea i l'Estat. Grans distribuïdors van denunciar que la llei estatal i catalana imposava "restriccions" a la creació d'hipermercats i beneficiava "el comerç tradicional a Catalunya en front d'establiments de majors dimensions, com prefereixen els operadors estrangers". L'advocada no creu que hi hagi discriminació per motius de nacionalitat però sí que la llei dificulta l'establiment de grans centres comercials a Catalunya.

Fa dos anys, l'Executiu comunitari va presentar un recurs contra l'Estat perquè considerava que les lleis que regulen l'establiment de grans superfícies comercials a Catalunya en restringeixen la llibertat. En concret, Brussel·les denunciava limitacions pel que fa a l'establiment de grans centres comercials fora del "traçat urbà" d'algunes localitats i a les dimensions dels hipermercats. Unes limitacions que, segons la CE, beneficiaven il·lícitament el comerç local català en detriment de les grans superfícies que prefereixen els operadors d'altres estats membre.

Ara, l'advocada general del Tribunal Europeu de Justícia, Eleanor Sharpston, ha conclòs que les lleis reguladores de l'establiment de grans superfícies a Catalunya "no col·loquen els operadors d'altres estats membre en una posició de notable desavantatge respecte dels operadors estatals i, per tant, no creen discriminació per raó de nacionalitat". Amb tot, Sharpston sí que considera que la necessitat de requerir d'una autorització prèvia per obrir establiments comercials fa menys atractius els emplaçaments catalans i podria representar "obstacles reals" o tenir una "repercussió negativa" en el nombre de sol·licituds presentades.

L'advocada general ha conclòs, a més, que les mesures "no són apropiades o van més enllà del que cal" per aconseguir els objectius de protecció del mediambient i ordenació del territori. En particular, creu que l'Estat no ha demostrat que les restriccions sobre la ubicació i la mida dels nous establiments fixades a la llei catalana ni el sistema de concessió d'autoritzacions establert siguin apropiades per garantir la protecció de l'entorn ni els interessos dels consumidors. Sharpston considera "no justificada" la limitació de l'autorització de nous hipermercats a Catalunya a la necessitat que no absorbeixin més del 9% del consum de productes d'ús quotidià o del 7% del de productes d'ús no quotidià.

Per tot això, l'advocada general, que emet un judici orientatiu però no vinculant, ha proposat que el tribunal de Luxemburg declari que l'Estat incompleix les obligacions que es desprenen de la llibertat d'establiment de les grans superfícies.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios