www.diariocritico.com

Obra literària i plàstica

El poeta Joan Salvat-Papasseit, motiu de reivindicació per part de l'Arts Santa Mònica amb una exposició d'originals

El poeta Joan Salvat-Papasseit, motiu de reivindicació per part de l'Arts Santa Mònica amb una exposició d'originals

La pretensió és senyalar l'aportació de l'artista al caràcter ideològic de la primera avantguarda a Catalunya

miércoles 22 de diciembre de 2010, 19:24h

L'Arts Santa Mònica (ASM) reivindica la figura del poeta català Joan Salvat-Papasseit (1894-1924) amb una exposició formada per més de cent documents originals, que s'inaugurarà aquest dijous i que assenyala l'aportació de l'artista al caràcter ideològic de la primera avantguarda -literària i plàstica- a Catalunya.

La mostra, anomenada 'Salvat-Papasseit, poetavantguardistacatalà', consisteix en un recorregut cronològic que permet reconstruir de manera visual la biografia vital, intel·lectual i estètica de Salvat. Comissariada per Pilar Bonet i Maia Creus, es vertebra en tres espais expositius concebuts com una metàfora de tres arquitectures simbòliques.

La sala de L'Ateneu està centrada en el lloc de formació i de col·lectivitat política, que representa el temps del despertar de la consciència social i de la primera literatura periodística de l'artista.

A la sala La Galeria es pot observar a l'àmbit de relació del món de l'art i els artistes a través de les Galeries Laietanes on treballava Salvat, un espai de recepció de l'avantguarda europea. L'últim àmbit expositiu és El Sanatori, darrera arquitectura del poeta relacionada amb el temps de convalescència i reclusió física i estètica.

Cada espai acull documents originals corresponents a cada moviment vital del poeta: correspondència amb amics i família, totes les primeres edicions de les obres de Salvat, les revistes en les que va col·laborar com a redactor i també els llibres i revistes editades per ell.

A més, es presenten documents originals procedents de Biblooteca i arxius del país. Les paraules del poeta Tomàs Garcés són el fil conductor de l'exposició, que romandrà oberta fins al 3 d'abril.

Cinc artistes contemporanis participen d'aquest recorregut realitzant una lectura personal sobre l'obra, el pensament ideològic i les relacions culturals del poeta. Francesc Abad, Isabel Banal, Jordi Canudas, Domènec i Eloi Puig ha realitzat un projecte específic per a l'exposició posant de relleu la vigència i la creativitat del poeta i de la seva escriptura ètica.

Conegut com a poeta de l'avantguarda, Salvat-Papasseit va simpatitzar amb els corrents anarquistes i socialistes de l'època. També va desenvolupar una prolífica activitat com a redactor d'articles de crítica social amb un estil enèrgic i impulsiu que contrasta amb la seva vida rutinària i de repòs deguda a la seva precària salut.

La seva figura es va popularitzar a partir dels anys 60, gràcies sobretot als artistes del món de la Nova Cançó que musicades alguns dels seus poemes. Algunes de les seves composicions més cèlebres són L'irradiador del Port i els gavines, El poema de la rosa als llavis i Concepte del poeta.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios