www.diariocritico.com

Innovar "forma part de l'ADN de Catalunya", ha dit

Mas vol suprimir pràcticament la fiscalitat en innovació i canviar subvenció per bonificació

Mas vol suprimir pràcticament la fiscalitat en innovació i canviar subvenció per bonificació

El president de CiU rebutja l'intervencionisme de l'Administració en la qüestió però recolza el seu foment

miércoles 09 de junio de 2010, 00:46h

El president de CiU, Artur Mas, ha reflexionat aquest dimarts sobre innovació en la penúltima Doc Session que ha celebrat la federació. Entre les propostes que ha fet, Mas ha apostat per suprimir gairebé la totalitat de la fiscalitat associada a la innovació. L'objectiu, ha dit, és canviar la subvenció per la bonificació. El líder de la federació ha defensat també el concepte del crèdit fiscal, que ja s'aplica a França i que permet que les empreses que no tenen prous beneficis per aprofitar-se del 100% de la deducció per innovació cobrin aquests recursos per part de l'Estat fins que puguin gaudir de la deducció completa.

Mas ha indicat que la innovació "forma part de l'ADN de Catalunya", però cal ara introduir-la en l'economia productiva i crear un clima favorable perquè sigui protagonista. En aquest punt, ha apuntat que Catalunya ha fet un pas endavant en els centres de recerca, però això no és així en el camp de la innovació. "Hem perdut pistonada", ha reconegut. Tot i que els poders públics no han de dir ni han de dictar com s'ha d'innovar, sí poden prendre decisions per fomentar la innovació, lluitant, per exemple, contra la burocràcia. Aquests són els reptes que cal afrontar ara, ha dit, però per fer-ho "cal primer assumir el risc de l'error i el dret a equivocar-se i a no ser castigat". També cal que la cultura empresarial s'estableixi com a cultura de país i apostar per introduir el concepte "Pensat i fet des de Catalunya" en lloc del típic "Fet a Catalunya".

En aquest sentit, i aprofitant que ha defensat el dret a equivocar-se, Mas ha subratllat que si finalment aconsegueix governar a Catalunya serà un dels exemples "d'una persona que pot arribar a tenir èxit a base d'acumular fracassos". "Jo he acumulat fracassos, i a més a més fracassos molt sonors", ha recordat. Però el que cal ara, segons Mas, és que la ciutadania catalana "no vegi en aquest fracàs la llavor de la derrota, sinó un possible èxit de futur". La virtut de CiU, ha continuat, és que ha tastat el fracàs i l'ha mirat de cara sense espantar-se, "sense tirar la tovallola". "I aquesta pot ser la llavor de l'èxit", ha dit.

Mas ha marcat sis eixos en el canvi que CiU propugna en el camp de la innovació: administració, emprenedors, universitats i empresa, tecnologia de la informació i de la comunicació, cultura i infraestrutura. En l'àmbit de l'administració, ha opinat que ara mateix "és més part del problema que de la solució". En aquest sentit, ha apostat perquè no sigui obstacle per a la innovació, sinó "motor d'arrossegament" per desenvolupar en el país les TIC. També ha de funcionar, ha continuat, com a exemple, sabent que "haurà de gastar menys diners, invertir menys temps però oferir serveis de més qualitat i amb més valor afegit".

En el camp dels emprenedors, ha demanat un reconeixement per aquest col·lectiu actuant en l'àmbit del seu finançament i de la fiscalitat. En aquest últim punt, ha anunciat que un apartat del seu programa de Govern passarà per "gairebé eliminar la tributació associada al món de la innovació", és a dir, "que no hi hagi fiscalitat associada al camp de la innovació".

Sobre les universitats, ha reiterat que si CiU torna al Govern crearà de nou la Conselleria d'Universitats i Recerca, però també innovarà en la gestió universitària, introduint més autoritat i millor selecció del professorat. Per fer-ho, CiU té intenció de reformar la Llei d'Universitats de Catalunya. També apostarà per l'especialització de les universitats i per establir que el preu de les matrícules universitàries s'estableixi d'acord amb criteris d'excel·lència. A més, CiU exigirà la transferència immediata al govern espanyol de la gestió de les beques universitàries i de formació superior a Catalunya.

Pel que fa a les TIC, ha defensat que Catalunya es converteixi en un país "tecnificat", i que sigui l'administració la primera que ho promogui. En l'àmbit de la cultura, ha indicat que Catalunya ha de poder ser capital del món audiovisual com ho és en el món editorial. Igualment, ha apuntat que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals també ha de servir de "motor d'arrossegament" des del punt de vista de la indústria de la cultura i audiovisual.

Finalment, parlant sobre infraestructura, ha apuntat que en els darrers anys s'han creat infraestructures en matèria de recerca molt importants, fruit d'acords passats, però no s'ha projectat cap per al futur. A més, ha subratllat que si ara hi ha centres de recerca de primer nivell, ara cal que aquest talent i aquesta innovació es tradueixi després des d'una òptica de l'economia productiva real. El gran repte, ha dit, és que "els esforços que s'estan fent en excel·lència es tradueixin en l'economia real i productiva, que és on estan els llocs de treball d'avui i demà".

Han participat en aquesta Doc Session la presidenta de Microsoft Espanya, María Garaña; el director del centre de Barcelona de Telefònica, Carlos Domingo; el fundador de Techfoundries i primer empresari d'Internet a Espanya, Eudald Domènech; la directiva d'Abertis Telecom Rosa Piñol, i el jove emprenedor i creador de l'empresa Intercomgi Didac Lee, de només 21 anys.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios