www.diariocritico.com

Una és un flascó de vidre i l’altra una petita caixa de fusta

Troben a Tredòs, a la Val d'Aran, dues peces hispanoàrabs del segle XI convertides en reliquiaris

Troben a Tredòs, a la Val d'Aran, dues peces hispanoàrabs del segle XI convertides en reliquiaris

Les peces seran dipositades i estudiades al Museu de la Val d’Aran

miércoles 14 de julio de 2010, 18:21h

A l'església de Santa Maria de Cap d'Aran de Tredòs (Val d'Aran), s'han trobat dos reliquiaris hispano-àrabs del segle XI. Es tracta de dues peces de gran valor històric i artístic, segons ha explicat la tècnica de Patrimoni del Conselh Generau d'Aran, Elisa Ros.

El primer objecte és un flascó de vidre, dedicat originàriament per guardar cosmètics, produït al segle XI a la vidrieria de la ciutat califal de Medinat-al Zahra (Còrdova), i reutilitzat després com a reliquiari.

Tros del teixit trobatEl segon dels objectes és una petita caixa de fusta de forma rectangular amb tapa. Al seu interior hi portava un petit fardell de teixit de seda en el qual, malgrat el seu precari estat de conservació i les seves reduïdes mesures, pot observar-se una magnífica decoració a base de cercles que contenen dos animals (possiblement lleons) que es donen l'esquena. Ros ha explicat que aquest tipus de decoració es troba en teixits hispanomusulmans de finals del segle XI i primera meitat del segle XII.

Elisa Ros ha explicat que els objectes de luxe hispanomusulmans, especialment els teixits, van ser molt ben valorats al món cristià medieval i van ser producte d'un intens comerç. La presència d'aquestes peces a l'església de la Val d'Aran prova la importància que a l'Època Medieval va tenir aquesta església aranesa.

Després de la troballa i per donar majors garanties de conservació a les peces, el Conselh Generau d'Aran ha considerat oportú dipositar ambdós objectes al Museu de la Val d'Aran, des d'on es procedirà al seu estudi i restauració.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios