www.diariocritico.com

Gairebé amb tota seguretat

Lleida tancarà definitivament la seva mesquita principal

Només el fet de tenir garanties de seguretat faria replantejar el posicionament

jueves 21 de octubre de 2010, 13:29h

La regidora de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Lleida, Sara Mestres, ha assegurat avui que el decret d'alcaldia que confirma el manteniment del tancament provisional de la major mesquita de la ciutat, la del carrer del Nord, per dos clausures per excés d'aforament, és "un tancament pràcticament definitiu ".

"Nosaltres no diem que fins a aquesta data continuarem amb aquest procediment de tancament sinó que parlem de que serà així fins tinguem elements suficients per a valorar que es compleixen els criteris de seguretat", ha afirmat. Mestres ha precisat que si aquí a un mes, o dos, o tres, l'Ajuntament considera que té garanties es plantejarà reconsiderar la seva postura.

La regidora ha explicat que l'Ajuntament ha desestimat les al·legacions de la mesquita que dirigeix l'imam Abdelwahab Houzi perquè no són contundents ni importants. A diferència del primer tancament, al juliol, la comunitat musulmana ha qüestionat la capacitat de la mesquita, ara limitada a 240 persones. La comunitat discuteix aquesta xifra i dóna una altra que pràcticament la triplica, 700 persones.

L'Ajuntament ha intentat sense èxit comunicar personalment l'imam o algun responsable de la mesquita la continuïtat del tancament. Un dels musulmans que habitualment acompanya l'imam ha assegurat als mitjans de comunicació que Abdelwahab Houzi està fora d'Espanya.

Durant el temps que porta tancada la mesquita els musulmans -que preguen cinc vegades diàries- han resat en diversos llocs. Els divendres, per ser el dia de més concurrència, solen ocupar un aparcament municipal. De vegades es reuneixen en un aparcament dels Camps Elisis i també solen resar sota un pont.

La resolució adoptada per l'Ajuntament es fonamenta en l'article 11 de la Llei 16/2009 de 22 de juliol dels centres de culte, que fixa l'ordre de tancament dels locals que infringeixen les normes exigides fins que es compleixin els requisits legals.

L'ordre té com a antecedent directe l'acta aixecada per la Policia Local el 6 de setembre, en la que l'Ajuntament va constatar un excés d'aforament. Els agents van comptabilitzar 612 persones, quan la capacitat màxima permesa en aquest local de culte és de 240. Aquesta infracció posa en situació de risc les persones que es troben a l'interior de l'establiment i dificulta l'evacuació en cas d'una emergència.

L'Ajuntament ja va decretar una suspensió provisional de la mesquita el 21 de juliol de 2010, també per un excés d'ocupació. El 6 d'agost va resoldre la reobertura, un cop els responsables del temple es van comprometre a controlar l'accés i a impedir que es superés el nombre màxim d'assistents permesos. El 14 de setembre l'Ajuntament va ordenar de nou el tancament.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios