www.diariocritico.com

L’obra Sumergirse en el agua es podrà veure del 6 al 16 de gener

La indiferència davant el racisme puja a l’escenari del Tantarantana de la mà de la companyia Factoría de Teatro

La indiferència davant el racisme puja a l’escenari del Tantarantana de la mà de la companyia Factoría de Teatro

L’autora s’inspira en un tràgic succés que va tenir lloc a Berlín el 1997, en què un nen iranià va ser víctima d’un crim racista

lunes 03 de enero de 2011, 17:53h

El Teatre Tantarantana de Barcelona acollirà del 6 al 16 de gener l'espectacle Sumergirse en el agua, amb el qual la companyia madrilenya Factoría de Teatro s'estrena a la capital catalana, una mirada tràgica i reflexiva cap a la indiferència de la societat davant el racisme.

L'autora del text, Helena Tornero, ha explicat en roda de premsa que l'origen de l'obra està en un tràgic succés que va tenir lloc a Berlín el 1997. Un nen iranià va morir ofegat en una piscina en estranyes circumstàncies, però no va ser fins molt temps després quan es va descobrir que havia estat víctima d'un crim racista.

 "Hi ha coses que algú decideix que no han passat, i es queden submergides", ha comentat Tornero, que anys més tard es va quedar impactada quan dos joves de Barcelona van cremar viva una indigent que dormia en un caixer.

La indiferència de la societat cap a fets d'aquest tipus, i el mecanisme que porta a les persones a cometre’ls és el 'leitmotiv' de l'obra, que en la posada en escena de Martín destaca pel seu ritme cinematogràfic, amb multitud d'escenes que, al principi, deixen "desconcertat" l'espectador.

El relat s’explica des de la "perifèria" de l'acció, i és el públic l'encarregat de muntar el trencaclosques. Les peces les conformen els sis actors protagonistes: un matrimoni amb problemes de comunicació, un jove amb sobrepès enamorat d'una noia que no el correspon, una "mala companyia" i Josué, el magribí víctima dels prejudicis.

Tot i que està basada en una història real, l'obra no fa referència directa als fets en si i tampoc no es limita a parlar de racisme, ja que també es toquen temes com la homofòbia i els problemes d'acceptació del propi cos.

L'escenografia, formada per taques, pintades, esquinçalls de cartró i papers al terra, crea un entorn desagradable i deixa que recaigui tot el pes en els actors: Silvia García De Pé, Victòria Tejeiro, Chendo Lestao, Ivan Ugalde, Salvador Sanz i Giovanni Mateu.

Sumergirse en el agua va rebre el Premi SGAE de Teatre el 2007 i des del principi ha destacat per la seva vessant didàctica. La seva autora viatjarà aviat al Festival de Frankfurt de teatre per a joves.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios