www.diariocritico.com

Encara que només n'instal·la 83 als nous carrils bici

L'Ajuntament de Barcelona triga quatre anys en adonar-se de que calen semàfors per les bicicletes

L'Ajuntament de Barcelona triga quatre anys en adonar-se de que calen semàfors per les bicicletes

Pel què es desprèn el consistori pensa que , de moment, amb 8 més que es posaran en funcionament ja n'hi ha prou

jueves 24 de febrero de 2011, 15:54h

L'Ajuntament de Barcelona ha instal·lat 83 semàfors específics per a bicicletes en els nous carrils bici que necessiten senyalització per garantir la mobilitat i seguretat, una iniciativa pionera a Espanya. Ho fa ara -moment electoral amb enquestes negatives per a repetir-, quatre anys després d'haver-se inaugurat el servei de bicing -que, entre altres coses, simbolitza l'assumpció municipal de la bicicleta com a mitjà de transport- i, encara, no els instal·la globalment sinó només en determinades zones. Això vol dir que el risc de que un ciclista es tiri a sobre del vianant que és a punt de creuar un semàfor en verd seguirà altíssim, com ara, si tenim en compte el nivell d'incivisme que, en un grau molt generalitzat, impera en els usuaris d'aquest vehicle de dues rodes.

El regidor de Mobilitat, Francesc Narváez, ha assegurat que a la primera fase del projecte es pretenen instal·lar 91 unitats, i altres de noves es col·locaran en funció del "ritme de creixement" dels carrils bici.

En la primera fase, el cost és de 33.000 euros, s'han instal·lat semàfors en vies com el carrer Girona, l'avinguda Icària i Via Júlia, encara que no tots estan en funcionament i es preveu que s'encenguin en breu.

Els nous semàfors, que poden consistir únicament en una peça amb llum ambre, són de 100 mm de diàmetre davant els 200 dels tradicionals, i se situen a menys altura -1,65 metres- pel fet que els ciclistes tenen més temps de reacció en circular a menys velocitat.

Les bombetes dels semàfors convencionals s'han substituït per tecnologia led, ja que consumeix una cinquena part de l'energia que utilitzen les bombetes, duren més i faciliten el seu manteniment i reparació.

Els leds, a més, poden funcionar fins a dues hores de forma autònoma i sense necessitat d'electricitat, pel que en cas de falta de subministrament podrien seguir operant normalment, ha assenyalat Narváez.

El regidor, que ha recordat que fins ara les bicicletes compartien els semàfors amb els vianants, ha assegurat que la ciutat s'adapta a les noves necessitats, de manera que en les pròximes setmanes comptarà amb 180 quilòmetres de carril bici i 20 de Ronda Verda.

Narváez ha recordat que més de 100.000 ciclistes es desplacen diàriament per Barcelona, i que l'ús del servei públic de bicicletes de la ciutat, el Bicing, es va incrementar un 15 per cent entre 2009 i 2010.

Ha assegurat que les bicicletes comencen a estar en "igualtat de condicions" amb la resta de transports, destacant que hi ha 22.000 aparcaments per a aquest vehicle a la ciutat.

No al carnet de bici

En declaracions als periodistes, Narváez ha rebutjat de moment impulsar un carnet de conduir específic per a ciclistes, perquè el consistori està "en fase de promoció" del vehicle.

"Mentre menys inconvenients se li posi a la bicicleta, molt millor", ha sentenciat, assegurant que la prioritat consisteix en donar facilitats i infraestructures segures i de qualitat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios