www.diariocritico.com

L'Estat també s'ha d'aprimar, diu Nadal

El Govern retalla el seu pressupost però no redueix conselleries

El Govern retalla el seu pressupost però no redueix conselleries

La reducció no afectarà ni a les polítiques socials ni a la sanitat ni a l'educació

martes 11 de mayo de 2010, 15:27h

El Govern de la Generalitat durà a terme retallades en el seu pressupost, encara que no eliminarà cap de les 13 conselleries de què actualment disposa, segons ha avançat el conseller de Politica Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, un cop finalitzat el Consell Executiu. Nadal ha afegit que no poden carregar-se només a les autonomies els problemes ocasionats per la crisi, així que també cal que l'Estat s'aprimi.

Després que el govern espanyol hagi anunciat una retallada pressupostària de 5.000 MEUR per aquest any i de 10.000 MEUR per al 2011, el Consell de Govern d'aquest dimarts ha abordat la necessitat d'un "ajustament econòmic" com a resposta als requeriments de la Unió Europea (UE) de contenció del dèficit per "asserenar" els mercats i "facilitar les recuperació de l'economia". Nadal ha admès que, davant de "l'alteració dels mercats" dels últims dies, cal plantejar "mesures d'austeritat" i un pla per a "contribuir a disciplinar l'economia" i reduir el dèficit a través d'una retallada de la despesa.

Una retallada que, ha advertit, l'ha de fer en primera instància l'Estat, però també el conjunt de les administracions públiques "en la part que correspongui". "Ha de quedar per a tothom que hi haurà d'haver contenció per part de totes les administracions, l'Estat el primer, però l'Estat retalli no serà garantia suficient perquè es redreci l'economia", ha dit, i "hauran de fer-ho de forma equivalent també les comunitats autònomes i els ajuntaments". Nadal ha afegit que caldrà veure "en quina proporció", però ha deixat clar que "toca a tothom" i que "no es podrà derivar la retallada cap a una administració". Així, Nadal ha avisat l'Estat que no pot pretendre que la retallada sigui assumida només per les comunitats.

Nadal ha anunciat que la Generalitat farà el seu propi pla de contenció, tot i que ha recordat que ja amb anterioritat ha fet tres cops una retallada de la despesa pressupostària. Aquesta nova retallada no només afectarà a la despesa en inversions -que caldrà "ajustar, ponderar i prioritzar"-, ha assegurat Nadal, ja que "només una contenció en tots els camps permet uns resultats que atorgui credibilitat a l'economia".

El conseller ha dit que aquesta retallada també afectarà als capítols de despesa corrent i de personal, a més de la inversió. Nadal, però, no ha aclarit en quins termes afectaria al personal i s'ha limitat a dir que en aquests casos "manen els acords de caràcter general que afecten la funció pública". Però preguntat sobre si això pot representar una congelació salarial dels funcionaris, el conseller no ha tancat la porta a aquesta possibilitat. En tot cas, ha remarcat que la Generalitat està pendent de conèixer en quins termes l'administració de l'Estat concreta el seu pla d'ajustament per saber com afectarà a les comunitats autònomes. Així, tampoc ha aclarit quina seria la quantitat total que es retallaria.

Per contra, Nadal ha descartat que dins del propi pla que prepara el Govern es contempli una reducció del nombre de conselleries, ja que això es pot convertir més en una mesura "maquillatge" que en una voluntat real de retallar. Així, ha deixat clar que no es tocarà l'estructura de l'executiu.

Sobre serveis bàsics com la salut i l'educació, Nadal ha recordat que amb anterior s'ha aconseguit retallar la despesa sense que això hagi tingut repercussió en la qualitat del servei, de manera que no ha descartat mesures en aquesta direcció en el futur. Per exemple, Nadal ha recordat que, en l'àmbit sanitari, s'ha aconseguit reduir despeses a partir de la contenció de la despesa farmacèutica. Nadal, en tot cas, ha volgut deixar clar que, si hi ha una racionalització de la despesa, no serà en detriment de la qualitat del servei.

Nadal dit que cal "prendre consciència que no ens podem permetre gaire alegries, que no ens podem considerar més rics del que som i no allargar més el braç que la màniga", i que caldran fer "sacrificis compartits". En aquest sentit, creu que "les administracions públiques han de passar a davant" de manera que "no només siguin exigibles esforços a la ciutadania", sinó que l'administració "doni exemple". De fet, Nadal creu que d'aquest plans se n'ha de fer una "lectura positiva".

Les inversions de l'Estatut, afectades

Nadal ha admès que, en la part de retallada que haurà d'aplicar l'Estat, les inversions del govern espanyol a Catalunya en matèria d'infraestructures es veuran afectades, ja que hi haurà una "repercussió indirecta". Així, aquesta retallada afectarà les inversions previstes en aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut, la que estableix les inversions de l'Estat a Catalunya en funció del PIB.

El conseller ha assegurat que "l'única línia no traspassable" serà que la inversió haurà de ser el 18,8%, equivalent al PIB, però ha admès que, si hi ha una retallada del conjunt de les inversions, la xifra global serà més baixa encara que es mantingui el percentatge. "Si hi ha una retallada global de les inversions de l'Estat, repercutiran proporcionalment respecte a les inversions de Catalunya", ha dit. Tot i això, ha destacat els compromisos adquirits pel Ministeri de Foment en inversions com els accessos ferroviaris a l'aeroport del Prat o els viaris i ferroviaris al Port de Barcelona.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios