www.diariocritico.com

Amb tres lleis més

El Parlament aprova demà regulacions per la infància i la joventut, i per l'Agència Catalana d'Inspecció de Treball

Alhora, es debatrà l'informe del curs passat del Síndic de Greuges

martes 11 de mayo de 2010, 15:04h

El Parlament aprovarà durant el ple de dimecres i dijous cinc lleis, entre les que destaca la Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència i la de l'Agència Catalana d'Inspecció de Treball. També s'aprovaran la Llei del pla estadístic de Catalunya 2011-2014, la de declaració del parc natural del Montgrí i la Llei del Consell de Governs Locals. Així mateix el ple també debatrà l'informe del Síndic de Greuges del 2009, primer punt de l'ordre del dia que anirà a càrrec del Síndic de Greuges, Rafael Ribó. El síndic va atendre 28.504 persones l'any passat i va fer 24.960 actuacions, la major part per qüestions d'urbanisme, habitatge i serveis socials.

La sessió començarà amb la presentació de l'informe del Síndic de Greuges a càrrec de Rafael Ribó, que exposarà els punts més destacats i les recomanacions que se'n deriven. Els grups prendran llavors posició. Ribó va lliurar al Parlament l'informe el febrer passat i els diputats ja l'han debatut en comissió.

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, serà l’encarregada d’exposar davant la cambra el Projecte de llei dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència, que recull tota la legislació catalana relativa als menors. La llei inclou el dret de saber en funció de l’edat i capacitat de la persona si l’infant ha estat separat de la seva família d’origen de manera definitiva i, a partir de la majoria d’edat, conèixer les dades sobre els orígens genètics i els pares biològics. També recull novetats importants respecte a la lluita contra el maltractament infantil, castiga la no escolarització i l’absentisme, i regula la publicitat adreçada a infants i adolescents. Hi ha 101 esmenes vives, 22 de CiU, 70 del PPC i 9 del grup mixt. La federació nacionalista, però, ja ha anunciat que hi votarà a favor.

La consellera de treball, Mar Serna, presentarà el Projecte de llei que crea l’Agència Catalana d’Inspecció de Treball, a través del qual la Generalitat exercirà les seves competències en matèria d’inspecció de treball, d’acord amb el recent traspàs del govern espanyol a la Generalitat en compliment de l’Estatut. El nou organisme integrarà el personal i els béns traspassats de l’administració general, i els membres del futur cos de subinspectors de seguretat i salut laboral, que crearà la Generalitat mitjançant aquesta llei, per reforçar la vigilància i el control en l’àmbit de la prevenció de riscos laborals.

Els grups s’han reservat 81 esmenes, però s’hi han afegit dues esmenes presentades conjuntament per CiU, PSC-CpC, ERC i ICV-EUiA, 3 del PPC i 1 del grup mixt després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sol·licitat pels populars. El dictamen considera ajustats a la Constitució i l’Estatut els punts consultats, referits a la creació del nou cos de subinspectors, excepte l’apartat 3 de la disposició transitòria primera, que el consell considera inconstitucional pel procés selectiu previst per incorporar tècnics que no siguin funcionaris de carrera.

També s'aprovarà el Pla Estadístic de Catalunya 2011-2014, que inclou l’edició de censos de població i habitatge, la construcció d’un sistema integrat de dades demogràfiques, projeccions de població, base informativa d’empreses i taules input-output de l’economia catalana, entre altres. Els grups s’han reservat en aquest cas 31 esmenes.

Creació del Consell de Governs Locals

La Llei del Consell de Governs Locals crea aquest òrgan, previst a l’article 85 de l’Estatut, que representarà els municipis i les vegueries a les institucions de la Generalitat, participarà en la tramitació de les iniciatives legislatives i de plans i normes reglamentàries que afectin de forma específica les administracions locals, i defensarà l’autonomia local. Es constituirà després que ho facin ajuntaments i consells de vegueria a cada elecció municipal, i l’integraran els presidents de vegueria i alcaldes, respectant la proporcionalitat a la població i el territori, i fins a un total de cent membres. Arriba al debat i la votació finals amb 49 esmenes vives.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, presentarà finalment el projecte de llei que declara el parc natural del Montgrí, les illes Medes i el baix Ter. En aquest cas els grups de l’oposició mantenen 90 esmenes vives per defensar: 47 de CiU, 36 del PPC i 7 del grup mixt.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios