www.diariocritico.com

Té previst incorporar membres de la societat civil de trajectòria destacada

Artur Mas, si presideix la Generalitat, farà un Govern 'amb la millor gent, siguin de CiU o no'

Artur Mas, si presideix la Generalitat, farà un Govern "amb la millor gent, siguin de CiU o no"

El concert econòmic, el rellançament de l'economia i la pràctica eliminació de l'impost de successions, entre els objectius principals

viernes 20 de agosto de 2010, 14:17h

El president de CiU Artur Mas i candidat de la formació a la presidència de la Generralitat ha dit, en una entrevista a l'ACN que, en cas d'assolir l'objectiu, el seu Govern estarà format per "la millor gent, siguin de CiU o no". Alhora, ha matisat que això no vol dir que els membres del seu hipotètic gabinet hagin de ser d'altres partits, "vol dir gent de la societat que destaqui, que tingui una bona trajectòria". Artur Mas també ha precisat que les seves prioritats com a president de la Generalitat seran "dissenyar les bases del concert econòmic de Catalunya, fer un pla de rellançament de l'economia catalana -primera necessitat des del punt de vista estructural- i eliminar pràcticament l'impost de successions i posar-lo en el nivell de comunitats com la de Madrid i València". També, ha afegit, ja en un pla més secundari, la supressió de la "tonteria" dels vuitanta quilòmetres per hora.

D'altra banda, el candidat convergent s'ha mostrat molt preocupat pel gruix de l'administració actual que ha provocat el tripartit i que caldrà "reduir en un 20 per cent en poques setmanes" pel que fa "conselleries, alts càrrecs i personal de confiança i eventual", pas previ per a una "racionalització de l'administració". I és que "no només sobra estructura política. Per exemple, també es poden no cobrir les jubilacions, llevat en el cas de serveis essencials".

Tampoc té massa clar Artur Mas l'estat financer de la Generalitat després d'aquests anys de govern dels socis d'esquerres, per això, "caldrà fer comptes i dir en quina situació ens trobem. Perquè jo em temo que ens trobarem amb més deutes dels que el tripartit diu que hi ha", ha aventurat.

Fugir de sectarismes

D'altra banda, però, ha assegurat que no es canviaran les coses només per canviar-les. "No actuarem amb sectarisme ni perdrem el temps", ha dit assenyalant directament els actuals dirigents catalans als quals, quan van arribar, "fins i tot se'ls va passar pel cap canviar l'escut de la Generalitat. Van encarregar un estudi perquè l'escut s'assemblava massa a l'època de Jordi Pujol", recorda Artur Mas. Tot i així, afegeix que "tot allò que CiU hagi votat en contra és objecte de possible revisió". CiU no tocarà, en cas de governar, la Llei d'Educació -que va votar a favor, sense estar-hi d'acord al cent per cent, per raons d'estabilitat- ni el Pacte Nacional d'Innovació o el d'Immigració.

En definitiva, però, Artur Mas no es mostra partidari d'un excés legislatiu. Novament, critica que "en aquests últims anys hi ha hagut una autèntica inflació de normes. Això no pot seguir així", tot exemplificant el problema que aquesta actitud ha suposat per a la productivitat: "hi ha moltes empreses i pimes que estan més pendents de tota la paperassa administrativa que no pas de vendre i de fer funcionar el negoci. Això és altament improductiu", ha dit. Per contrarestar la tendència, el què caldrà és fer "menys normes i més ben fetes i que es puguin complir", i amb una mecànica basada en que "qualsevol membre del Govern que porti una iniciativa per aprovar haurà de portar com a mínim una norma a derogar".

Impostos, només els necessaris

Un cop ja aclarit el futur de l'impost de successions, pel que fa el tarannà global sobre la matèria, el candidat de CiU a la presidència de la Generalitat afirma que, "si en el futur s'ha d'apujar algun impost, ha de ser perquè a canvi es millori molt clarament un servei públic molt important, però per tapar forats no, i en plena crisi tampoc". No s'ha estat Artur Mas en aquest moment de criticar les insinuacions del ministre de Foment, José Blanco, pel què fa un increment generalitzat d'impostos "que només se li pot acudir al govern del PSOE", en un context actual en què la mesura és un fre a un sistema productiu ja de per sí molt tocat per l'actual conjuntura. És clar, no incrementar o apujar els impostos no ha de voler dir abaixar-los paral·lelament. Però tot i així, Mas afirma que la seva idea és que "tots aquells impostos que el tripartit hagi apujat en els últims mesos intentarem situar-los en els nivells en què estaven anteriorment".

Realista pel que fa als ajuts indirectes, el candidat adverteix que el programa de CiU no pot parlar "d'ajuts directes generalitzats, perquè sabem que això no és complible". Artur Mas ho ha raonat en base a la "irracionalitat" i "l'engany" que suposaria comprometre més ajuts indirectes dels que es donen ara, quan possiblement "hi ha uns forats monumentals en els comptes de la Generalitat i uns deutes esparverants". "Hem de procurar mantenir les prestacions que hi ha en aquest moment", ha afegit matisant que en casos concrets es pot millorar alguna cosa, però "el repte és no disminuir l'estat del benestar, com ja han fet els socialistes. El que es tracta és de no seguir anant marxa enrere", ha clos.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios