www.diariocritico.com

Dotat amb 6.000 euros

Coia Valls ens porta  al segle VI amb La princesa de Jade i gunanya el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica

Coia Valls ens porta al segle VI amb La princesa de Jade i gunanya el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica

L'argument versa sobre una expedició a la Xina organitzada per l'emprador Justinià per a descobrir el secret de la seda

miércoles 20 de octubre de 2010, 17:01h

L'escriptora Coia Valls (Reus, 1960) ha guanyat el XIV Premi Nèstor Luján de novel·la històrica, convocat per Columna Edicions, amb l'obra La princesa de Jade. Es tracta d'una història ambientada al segle VI en que l'emperador romà Justinià organitza una expedició a la Xina per descobrir el secret de la seda. La princesa de Jade combina l'aventura, l'amor i l'exotisme d'Orient. L'autora ha assegurat que és un "luxe" i una "responsabilitat" haver guanyat aquest premi. Aquest any se celebren el quinzè aniversari de la mort del periodista i escriptor Nèstor Luján.

L'escriptora de Reus Coia Valls ha guanyat el XIVè Premi Nèstor Luján amb la seva primera novel·la, La princesa de Jade. El guardó, dotat amb 6.000 euros i convocat per Columna Edicions, va néixer el 1997 en record i com a homenatge al periodista i escriptor Nèstor Luján i acull novel·les originals i inèdites escrites en català basades en fets històrics.

L'autora, que ja havia publicat contes infantils i la novel·la juvenil L'ombra dels oblidats (Barcanova, 2010), ha assegurat que guanyar aquest premi és un "luxe" perquè és la seva primera novel·la per a adults publicada i perquè és un "vell i bell somni". Valls ha afegit que també és una "responsabilitat" perquè els lectors dedicaran una part del seu temps, "el més valuós que hi ha".

La princesa de Jade és una novel·la històrica que se situa a l'any 551 després de Crist quan l'emperador romà Justinià organitza una expedició a la Xina per descobrir el secret de la seda i satisfer, així, l'últim desig de la seva dona moribunda, l'emperadriu Teodora.

Els monjos nestorians Rashnaw i Tistrya, el teixidor de Corint, Xenos, i el seu fill Úrian seran els homes escollits per l'emperador per fer aquest viatge iniciàtic i convertir-se en els 'precursors' de la ruta de la seda.

Però tal i com ha afirmat l'autora, "rere cada home hi ha una gran dona", fet que en la novel·la s'exemplifica amb la mateixa Teodora, antiga prostituta convertida en emperadriu; Najaah, una nòmada de la tribu Zaqif, i la jove princesa de la dinastia Liang, Yu. Segons l'autora, el repte del lector serà descobrir perquè aquesta bella princesa xinesa té uns ulls verds com el jade.

Per tal de documentar-se, l'autora ha viatjat a Istanbul amb l'objectiu "d'agafar l'esperit de Bizanci". Per impregnar-se de l'ambient d'Orient, Valls ha substituït el viatge a la Xina, on l'arquitectura de fusta no ha aguantat el pas del temps, per la visita al Museu Guimet de les Arts Asiàtiques de París. Un viatge i un secret, combinats amb l'aventura, l'amor i l'exotisme d'Orient forgen La princesa de Jade, de Coia Valls.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios