www.diariocritico.com

Paral·lel a l'exposició Fortuny, el mag de Venècia'

El dissenyador de moda Josep Font implica el polifacètic artista Mariano Fortuny en la seva obra a la Pedrera

El dissenyador de moda Josep Font implica el polifacètic artista Mariano Fortuny en la seva obra a la Pedrera

La intenció, segons explica la historiadora de l'art i periodista, Charo Mora, és establir un diàleg entre aquests dos creadors

lunes 31 de mayo de 2010, 18:54h

La Pedrera Caixa Catalunya exhibeix set models d'alta costura del dissenyador català Josep Font. Aquesta mostra no és però una retrospectiva de l'autor sinó que vol posar en relació les creacions amb les de Mariano Fortuny, polifacètic artista i creador que és protagonista de l'exposició Fortuny, el mag de Venècia. La teatralitat, la llum, la inspiració en formes orgàniques o la recerca en els elements tradicionals són alguns dels aspectes que comparteixen els dos dissenyadors i que fan que les seves creacions es puguin posar en relació amb la intenció de mostrar la importància i influència de Fortuny però també de participar del debat sobre la naturalesa artística de determinades peces de moda.

Afició per les formes orgàniques, el tractament de la llum, la teatralitat de les seves exhibicions o l'ús d'elements tradicionals per assolir creacions modernes que miren cap el futur, són algunes de les característiques de Josep Font, el dissenyador català més internacional.

Aquestes característiques no només li donen un estil personal sinó que l'apropen a un altre creador tèxtil molt particular. Es tracta de Mariano Fortuny, artista polifacètic que, entre els molts interessos artístics que va tenir, es va dedicar també a l'alta costura.

Per això l'Obra Social La Caixa presenta aquest dilluns una mostra amb set vestits de Font que l'espectador podrà posar en relació amb els dissenys de Fortuny. De fet, la mostra de Font complementa l'exposició sobre Mariano Fortuny que té lloc a la Pedrera.

La intenció, segons explica la historiadora de l'art i periodista, Charo Mora, és establir un diàleg entre aquests dos creadors per tal de veure, no només la influència que ha tingut Fortuny en grans dissenyadors posteriors, sinó participar del debat sobre la possibilitat de considerar les obres d'alta costura com obres d'art.

Una possibilitat que compareix no només per l'elaboració dels vestits de Font sinó també pel discurs narratiu que incorporen les seves col·leccions Sobre la belleza, Mi España, Mirando al mar i Frank Stella. Totes elles estan representades en la mostra i totes elles tenen punts en comú amb l'ideari de Fortuny.

Mariano Fortuny

Mariano Fortuny sempre va considerar les seves creacions tèxtils com unes obres d'art més. Com la fotografia, la pintura, o l'escultura, eren peces d'expressió creativa i així les va concebre. El seu èxit en aquest sentit va ser important doncs va ser el creador de peces de vestir com el Delphos, creat a partir d'antics models grecs, que van ser ràpidament acceptat i admirat.

Gràcies a la seva dedicació multidisciplinar, Fortuny, al que s'anomenava el petit Leonardo, va ser un dels artistes que a finals del XIX van trencar amb la separació entre les arts majors i les menors permeten, d'aquesta manera, que avui es pugui plantejar el dubte sobre la naturalesa artística de determinades peces de moda.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios