www.diariocritico.com

L’espectacle es podrà veure del 14 al 25 de juliol dins el Grec

El científic Jorge Wagensberg i l’artista Pep Bou expliquen l'origen de l'Univers a la sala Ovidi Montllor

El científic Jorge Wagensberg i l’artista Pep Bou expliquen l'origen de l'Univers a la sala Ovidi Montllor

Com en tots els espectacles de Bou les protagonistes són les bombolles

lunes 12 de julio de 2010, 18:35h

La màgia de les bombolles de sabó de l'artista Pep Bou s'uneixen a la ciència del científic Jorge Wagensberg per explicar l'origen de l'Univers en l'espectacle Bereshit. La història més bella del cosmos, que es presentarà a la sala Ovidi Montllor de Barcelona entre el 14 i el 25 de juliol dins del Grec.

El muntatge, que es va poder veure el mes de novembre passat en el Temporada Alta de Girona (Gironès), inclou la reproducció de tres tipus de "bombolles inèdites”, com una d'hexagonal- així com la plasmació d'un bacteri i incideix en el segon principi de la termodinàmica amb l'objectiu d'explicar l'origen de l'Univers combinant teatre, ciència i museografia.

Wagensberg, director científic de la Fundació La Caixa i que ja havia col·laborat amb Bou el 2004 a Cèl·lules i planetes, ha comentat que es tracta d'explicar "la història més llarga del món, amb més de 13.500 milions d'anys, a partir d'un objecte efímer, com una bombolla".

Respecte el títol, ha recordat que Bereshit és la primera paraula de la primera frase de la primera pàgina de la Bíblia i que significa, justament, "al principi".

El públic serà convidat a iniciar un viatge per les moltes històries de la realitat, des del Big Bang a l'origen de l'ou o els mecanismes de la intel·ligència i la memòria.

Wagensberg, també exdirector del Museu de la Ciència de Barcelona, manté que el muntatge, amb música en directe i tres parts diferenciades, "crea emocions i planteja preguntes sobre la història més bella del món", amb les bombolles de Pep Bou com a principals protagonistes.

També ha subratllat que des de l'escenari s'explica com si estigués a la Facultat de Física, però, ràpidament, posa exemples que il·lustren tot el que diu, en una petita classe de filosofia i ciència. "El rigor científic no s'ha de confondre amb el rigor mortis", ha postil·lat.

Pep Bou, per la seva banda, amb més de 27 anys de carrera convertint les bombolles de sabó en castells d'aigua en l'aire, ha sostingut que en aquesta ocasió crea una realitat "incerta", a partir del guió de Jorge Wagensberg.

"Intento -ha precisat- anar quadrant les coses en funció del que Jorge parla, traient i posant objectes i elaborant un joc de bombolles il·lustratives del que ell diu o del que ell demana".

És per aquest motiu que tots dos coincideixen en què cadascuna de les funcions que representen de Bereshit és única, ja que el comportament de les bombolles de sabó és imprevisible...

Wagensberg ha indicat també que hi ha moments emotius, com quan li demana a Bou que "violi les lleis de la naturalesa i ell ho intenta, i, aparentment, en algun cas ho aconsegueix", mentre que Bou entén que hi ha altres moments poètics.

També han avançat que treballen per aconseguir "la sintetització de la primera cèl·lula", experimenten amb un ocell que vola, però que no és un ésser viu, perquè exploti les bombolles, i demostren com totes les formes de la naturalesa arrenquen de l'esfera.

El físic barceloní, d'una altra banda, espera que "després de l'espectacle la gent tingui moltes més preguntes que abans", a la vegada que ha aclarit que no es tracta d'una obra per a públic infantil, encara que els nens puguin veure-la, amb un sentit de l'humor "molt fresc".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios