www.diariocritico.com

S'ha començat a enderrocar el vell edifici

Lleida tindrà un museu de la ciència que s'inaugurarà l'any 2012 i s'emplaçarà al turó de Gardeny

Lleida tindrà un museu de la ciència que s'inaugurarà l'any 2012 i s'emplaçarà al turó de Gardeny

La instal·lació tindrà 2.600 metres quadrats i se centrarà en el clima, el medi ambient, l'agricultura i l'aigua

jueves 22 de julio de 2010, 16:06h

Les obres d'enderrocament de l'antiga residència de suboficials del turó de Gardeny de Lleida han començat aquest dijous. En aquest emplaçament començaran al setembre les obres de construcció del futur Museu de la Ciència de Lleida que està previst obri portes a finals de 2012.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha visitat aquest dijous l'enderroc acompanyat del president del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Rafael Rodrigo, que ha coincidit de visita oficial a la ciutat.

Ros ha explicat que el futur Museu de la Ciència, que tindrà una superfície de 2.600 metres quadrats, estarà arrelat al territori ja que se centrarà en el clima, el medi ambient, l'agricultura i l'aigua.

Les tasques d'enderroc suposen el primer pas per a la posterior construcció del nou Museu de la Ciència, el Medi Ambient i el Clima, en el marc del Pla de Barris de la Mariola. Les obres de la primera fase del nou equipament estan en licitació per un import d'1,9 milions d'euros. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat "la importància del museu per la seva tasca divulgativa d'atansar la ciència a la ciutat". Rodrigo, per la seva banda ha considerat que el nou museu "serà una eina per apropar la ciència al ciutadà".

Els treballs per enderrocar l'antiga residència de suboficials van a càrrec de l'empresa Dinamic Construxi Futura SLU i tenen un termini d'execució d'uns 15 dies. En total, s'enderrocarà una superfície de 1.387 metres quadrats i un volum de 5.175 metres cúbics aproximadament. El futur Museu tindrà una superfície de 2.600 metres quadrats, a més de 1.300 metres quadrats més per altres espais exteriors a l'entorn de l'edifici, com ara l'aparcament tant d'autobusos com de vehicles.

Aquest nou equipament cultural és fruit de l'acord signat entre la Caixa i la Paeria en virtut del qual l'Obra Social La Caixa col'labora amb l'Ajuntament per fer l'equipament interior del projecte museístic 'Aquí, planeta Terra', una mostra produïda pel Programa de Medi Ambient de l'entitat adreçada a analitzar les problemàtiques actuals de major actualitat i a sensibilitzar al voltant de la importància de la preservació de la biodiversitat de la Terra. Per la seva banda, l'Ajuntament s'encarrega de la construcció de l'equipament i de la urbanització posterior. El futur museu, que també acollirà la seu de la Fundació Joan Oró, comptarà amb elements museístics vinculats al Planeta Terra, el Clima, l'Aigua i l'Agricultura.

El nou museu presentarà exposicions permanents i temporals i activitats com ara tallers, conferències, cursos o seminaris. Al nou museu s'aplicarà un mètode museogràfic innovador: la Museologia Total (concebut i aplicat per primera vegada a Cosmocaixa de Barcelona) basat en objectes reals (que ocupen espai) i fenòmens reals (que ocupen temps) en mútua interacció amb altres formes de coneixement (art) i de les noves tecnologies (Internet, multimèdia) que donen suport i potencien la realitat.

El plantejament arquitectònic té com a prioritat la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. L'edifici s'ha dissenyat tenint en compte les condicionants del terreny, minimitzant-hi els impactes tant durant la construcció com en l'explotació de l'edifici. El projecte contempla la reutilització de materials. Les terres producte de l'excavació, per exemple, no es portaran a l'abocador sinó que s'aprofitaran dins la parcel·la. També, part del formigó provindrà d'una planta de reciclatge propera a Lleida.

El nou Museu serà pioner en la matèria del canvi climàtic, ja que la sostenibilitat de l'edifici produirà un estalvi energètic per si mateix. La coberta del claustre, per exemple, estarà enjardinada perquè tota l'aigua es reculli i s'emmagatzemi. Aquesta coberta estarà a sis metres d'alçada i serà vegetal de fulla caduca. Això permetrà filtrar la calor i aconseguir que a la nova plaça pública que genera l'espai hi hagi uns cinc o sis graus de temperatura menys. A l'hivern la fulla caduca desapareix i es pot gaudir de la radiació solar. A més, l'edifici assegura la plena accessibilitat per aquelles persones amb mobilitat reduïda i discapacitats físics, psíquics o sensorials de tots els espais, tant interiors com exteriors.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios