www.diariocritico.com

DOSSIER. Retrat dels guardonats amb la màxima distinció de la Generalitat

La Medalla d'Or de la Generalitat: Mèrits reconeguts o militància política?

La Medalla d'Or de la Generalitat: Mèrits reconeguts o militància política?

viernes 10 de septiembre de 2010, 14:47h
Què tenen en comú Josep Pla, Salvador Dalí i Montserrat Caballé?. Doncs que tots tres han estats guardonats amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya. Un distintiu que expressa el reconeixement del Govern català envers aquelles persones que han prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

L'atorgament de la Medalla d'Or té caràcter honorífic. Així doncs, les persones distingides tenen dret al tractament d'Excel•lentíssim/a Senyor/a i a la precedència protocol•lària que es determini en els actes oficials, i tot això amb caràcter vitalici. Però no només tenen aquests honoraris, també, si la família ho desitja, poden fer ús del saló de sant Jordi del palau de la Generalitat per instal·lar la seva capella ardent. L'últim exemple va ser el comiat de Juan Antonio Samaranch.

Però qui o quins són els encarregats d'atorgar aquest distintiu? Doncs el propi Govern i es formalitza mitjançant un decret que es publica en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. I al donar-ho el propi Govern no es podria pecar de partidista?. Com a mostra un botó. Durant el Govern de Pasqual Maragall es van donar cinc Medalles d’Or, tres de les quals es van concedir a polítics clau en el desenvolupament del Partit Socialista a Catalunya. Per la seva part, l’actual president de la Generalitat, José Montilla, ha concedit set, i una d’elles curiosament l’ha donada a Jordi Solé Tura, un dirigent de Bandera Roja i del PSUC i també ministre de Cultura, ja al PSC, entre 1991 i 1993. Casualitat o no?. Seguint l’exemple de l’expresident Jordi Pujol, durant el seu mandat van ser moltes les personalitats del món cultural guardonades i molt poques del món polític, tenint en compte que va estar 23 anys presidint el Govern de la Generalitat de Catalunya. Jutgin vostès mateixos.
 
Govern de Jordi Pujol
El Govern presidit per Jordi Pujol (1980-2003) va atorgar un total de 42 Medalles. Al 1980 va donar quatre; a l’escriptor i periodista Josep Pla, al poeta, dramaturg i novel·lista Salvador Espriu, al filòleg Joan Coromines i al músic i compositor Frederic Mompou. Al 1981 va tornar a donar quatre; a l’escultor Joan Rebull, a l’escriptor Josep Vicenç, a l’arquitecte Josep Lluís Sert i a l’artista i pintor Salvador Dalí.

Al 1982 el van rebre tres personalitats, les soprano líriques Montserrat Caballé i Victòria dels Àngels López i a l’escultor Apel•les Fenosa. I al 1983 un altre cop quatre guardonats; l’escriptor Joan Fuster, el lingüista, filòleg i editor Francesc de Borja Moll, el pintor i escultor Antoni Tàpies i la pianista Alícia de Larrocha. El guardó al 1984 va ser atorgat al tenor Joan Carreras i al pintor Antoni Clavé. Al 1985 el van donar al president del COI Juan Antonio Samaranch i al sacerdot i historiador Miquel Batllori.

Al 1986 només es va atorgar una d’aquestes concessions, a l’escultor Frederic Marès. I no seria fins dos any més tard, al 1988, que es concedís de nou a quatre personalitats, al director general de la Unesco Federico Mayor, al notari Raimon Noguera, a l’economista Joan Sardà i al historiador i polític Miquel Coll. Dos anys després, al 1990 es va donar al filòleg Ramon Aramon, al 1991 al cardenal Narcís Jubany i al 1993 al Sacerdot i papiròleg Ramon Roca-Puig. Al 1997 van ser tres les medalles concebudes, al tenor Jaume Aragall, al cantant i poeta Raimon Pelegero, i curiosament va ser la primera vegada que es va atorgar a un conjunt arquitectònic, al monestir i santuari de l’Abadia de Montserrat. Ja al 1999 es va donar al poeta i traductor Miquel Martí i Pol i al compositor i crític musical Xavier Montsalvatge. El canvi de segle es va estrenar amb dues medalles més, al historiador francès Pierre Vilar i a l’advocat, historiador i polític Josep Benet. Al 2001 se la van donar al filòleg, crític i pedagog Joan Triadú, a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i al polític i filòleg Jordi Carbonell. I el darrer any de govern de Jordi Pujol van ser cinc les persones que van rebre aquesta distinció, el crític literari, assagista i editor Josep Maria Castellet, l’escriptor i periodista Francesc Candel, limnòleg i ecòleg Ramon Margalef, l’escriptor i professor Joaquim Molas, i el historiador Antoni Pladevall.

Govern de Pasqual Maragall
El govern de Pasqual Maragall (2003-2006) va atorgar cinc Medalles d’Or, tres de les quals, curiosament, es van donar a polítics d'esquerres, al fundador del Partit dels Socialistes de Catalunya el 1978, Joan Reventós, a Gregorio López-Raimundo, polític i militant comunista que va presidir el PSUC, i a Antoni Gutiérrez, més conegut com el Guti, que va ser membre del PSUC, eurodiputat i vicepresident del Parlament Europeu. Els altres guardonats van ser el bioquímic Joan Oró i l’entitat financera de La Caixa d’Estalvis i Pensions. 

Govern de José Montilla
I ja a l’actual govern presidit per José Montilla, des de l’any 2006, ens trobem amb set medalles, de moment, les concebudes el 2007 als dos últims presidents de la Generalitat de Catalunya; Jordi Pujol i Pasqual Maragall, les concebudes el 2008 a l’actriu Montserrat Carulla i al metge Moisès Broggi, les que es van donar el 2009 al poble mexicà per la generositat, la valentia i la fraternitat d'aquest país en l'acolliment de l'exili republicà i al Cos de Bombers de la Generalitat pel seu servei a la ciutadania catalana. I aquest any, el 2010, els guardonats han estat l'Abadia de Poblet i l'Institut d'Estudis Catalans.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios