www.diariocritico.com

Amb finançament de la UE i el ministeri de Sanitat

Bellvitge tracta ludòpates i pacients amb trastorns d'alimentació amb videojocs

La innovadora proposta busca detectar reaccions i fer que el participant superi les seves ànsies

lunes 07 de febrero de 2011, 17:16h

L'Hospital de Bellvitge ha posat en marxa una teràpia mitjançant videojoc per tractar pacients amb addicció al joc i amb trastorns d'alimentació, una tècnica que és la primera vegada que s'utilitza en el món. El Servei de Psiquiatria de Bellvitge ha utilitzat el videojoc des del mes de setembre amb una trentena de pacients i els resultats són positius.

"Pot resultar sorprenent utilitzar un videojoc per a persones amb problemes amb el joc, però els resultats són positius", ha assenyalat la cap de la Unitat de Joc Patològic de Bellvitge, Susana Jiménez.

El videojoc, anomenat 'Islands', situa el pacient en una illa on haurà d'afrontar diferents proves, i a través de biosensors es detecten les expressions facials i de veu i les reaccions fisiològiques de l'usuari, el que influeix en el desenvolupament del joc.

"El pacient només progressa si reacciona amb autocontrol a les situacions que es plantegen, no guanya qui va més ràpid sinó el que està relaxat", ha explicat el cap de la Unitat de Trastorns de l'Alimentació, Fernando Fernández.

Entre d'altres proves, el pacient ha d'intentar bussejar pel mar sense perdre oxigen. "Si està molt estressat o si pretén anar ràpid, la barra d'oxigen va baixant", segons el doctor Fernández.

Amb aquest tipus de proves s'intenta que el pacient "aprengui a controlar les emocions negatives, l'estrès, la frustració, l'avorriment o la impulsivitat, característiques que són difícils de tractar en les sessions de teràpia".

El videojoc ha estat desenvolupat en els últims tres anys per un grup de científics i tècnics de sis països europeus amb el finançament de la Unió Europea i del ministeri de Ciència i Innovació.

Segons expliquen els responsables de la iniciativa, fins ara les noves tecnologies s'havien utilitzat per a tractar trastorns psicòtics, ansietat, conflictes emocionals i la rehabilitació de pacients amb càncer mitjançant elements com el correu electrònic, la telefonia mòbil, les pàgines web o la realitat virtual.

"És la primera vegada que s'utilitza un videojoc per a pacients amb trastorns de l'alimentació o addicció al joc", segons Susana Jiménez.

El videojoc s'utilitza com a complement a les sessions de teràpia, que habitualment duren uns quatre mesos. Abans de cada sessió, els pacients juguen entre 20 i 30 minuts sempre sota supervisió mèdica, i l'eina s'utilitza únicament per a persones d'entre 18 i 35 anys, les més familiaritzades amb aquest tipus de tecnologia.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios