www.diariocritico.com

Tot i llançar alguna 'floreta a la "potent oposició catalanista"

L'aparent fora de joc de Carod, una possible estratègia de gota malaia d'ERC per a justificar un tercer tripartit

L'aparent fora de joc de Carod, una possible estratègia de gota malaia d'ERC per a justificar un tercer tripartit

El vicepresident de la Generalitat encara pensa que "l'esquerranisme" esborra "l'espanyolisme" a Catalunya

jueves 16 de septiembre de 2010, 03:20h

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha defensat aquest dimecres que, en les dues legislatures del tripartit, el Govern "ha posat les bases d'una nova cultura de l'aigua", que aposta per l'estalvi, la racionalització i la "no dependència d'abastiments aliens". El fet de ser a Tortosa ha facilitat que es centrés en un aspecte força concret d'acció de Govern en aquests darrers set anys. Però, ja en un pla inquietantment més general, qui no figurarà en les properes llistes d'ERC i tampoc pensa implicar-se en cap tipus de campanya, també ha afirmat que si l'Estatut no és la via, el país sabrà trobar el seu propi camí. Sempre des de la unitat i no com una simple suma de províncies, ha advertit. I l'excusa li ha servit, tot defensant, novament, els dos tripartits, per sentenciar que "els Governs constituïts des del 2003 han cimentat aquesta unitat civil" i demanar "que ningú, ningú, no erri ara el camí i vulgui desfer les passes o agafar dreceres". A partir d'ara, el què cal esbrinar és si el 'civil' Carod no aprofitarà la seva nova situació per a llançar missatges subliminals.

Presentava el vicepresident de la Generalitat la conferència El relat del canvi. Balanç de Govern a Tortosa, i ha aprofitat per complaure l'audiència tot parlant de la qüestió aqüífera, que allà molt preocupa, tal i com es va veure en els temps del conflicte pel transvassament de l'Ebre. I és així com ha introduït els mèrits del tripartit pel que fa l'anomenada 'nova cultura de l'aigua'. Carod ha advertit que "només si aquesta nova cultura es consolida en els pròxims governs", Catalunya "bandejarà definitivament l'opció dels transvasaments". A més, el vicepresident ha destacat "la importància cabdal del moviment ebrenc" en els canvis polítics a Catalunya.


El vicepresident del Govern ha defensat així que el moviment ebrenc, ressorgit ara fa deu anys davant l'amenaça d'un transvasament de 1.050 hectòmetres cúbics inclòs al Pla Hidrològic Nacional (PHN), ha estat també un dels causants que s'haguessin constituït els dos Governs tripartits que "amb les dificultats i entrebancs propis d'haver hagut d'afrontar períodes de sequera extrema, ha posat les bases d'una nova cultura de l'aigua". Carod ha recordat, així, que ja en un acte de campanya electoral a Amposta va assegurar que ERC només pactaria amb forces que s'oposessin al transvasament de l'Ebre.

Per Carod, ha estat durant aquests anys de tripartit que les Terres de l'Ebre "s'han erigit" en protagonistes de la política catalana i Catalunya "ha interioritzar la necessitat de l'equilibri territorial". "Tota Catalunya, amb el Govern al capdavant, també s'ha fet seu l'Ebre, que ja tocava", ha afegit.

El dirigent republicà ha subratllat la planificació hidràulica del Govern, basada en la nova cultura de l'aigua, ha recordat l'episodi de la sequera l'any 2008, i s'ha mostrat orgullós d'haver ajudat a aconseguir que l'àrea metropolitana de Barcelona és l'àrea metropolitana d'Europa que més aigua estalvia. En aquest sentit, Carod ha advertit que només la continuïtat de les polítiques iniciades pel tripartit "garanteix" que els futurs governs de la Generalitat "no siguin governs transvasistes".

En el balanç de Govern, Carod ha recordat que a les Terres de l'Ebre s'han doblat les inversions des del 2005, i ha destacat el Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal, els polígons industrials, el nou pont entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, el desdoblament de l'Eix de l'Ebre, o el nou Campus de la URV a l'Ebre, entre altres projectes i obres que s'han tirat endavant en els darrers anys.

Defensa del tripartit

En la conferència, Carod ha defensat, en diverses ocasions, la constitució dels dos governs tripartits, però també la capacitat d'entesa amb "una potent oposició catalanista". "Aquesta és l'única opció que redueix a la irrellevància política els postulats polítics de l'espanyolisme a Catalunya. Només l'existència d'una majoria plural d'esquerres esborra qualsevol capacitat d'influència de l'espanyolisme polític a Catalunya, impedint que pugui constituir majories", ha manifestat.

Així mateix, ha reivindicat haver format part d'un Govern que ha deixat l feina feta i el país "endreçat", i planificat per les pròximes dècades. "Només si sabem on volem anar és possible triar correctament el camí i iniciar les primeres passes", ha advertit.

El vicepresident del Govern ha fet referència a l'Estatut i a la "tercera" retallada del Tribunal Constitucional (TC), i ha tornat a posar com a exemple les Terres de l'Ebre per esperonar als catalans a no donar-se per vençut. "Els ciutadans de l'Ebre saben bé que només des de l'orgull, des de l'autoestima, des del convenciment en la justícia de la causa i des de la unitat civil es pot assolir la victòria. I l'ideal de la llibertat de Catalunya, estretament lligat a la defensa de la democràcia i del nostre benestar, mai no pot generar divisió, sinó unitat, confiança i la victòria d'aquelles qui volen un futur millor pel nostre país. S'acosten canvis profunds en la política catalana, i esperem que tots els protagonistes de les forces polítiques catalanes sàpiguen interpretar la gravetat de l'hora", ha sentenciat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios