www.diariocritico.com

Avui fa 80 anys

Jordi Pujol, a favor de debatre sobre la independència de Catalunya

Jordi Pujol, a favor de debatre sobre la independència de Catalunya

El catalanisme en el marc espanyol "ha entrat en crisi", afirma l'ex-president de la Generalitat

miércoles 09 de junio de 2010, 12:07h

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha defensat aquest dimecres que Catalunya pugui debatre sobre la independència perquè el diàleg amb l'estat espanyol "ha entrat en crisi". Després que la Mesa del Parlament admetés a tràmit una Iniciativa Popular per celebrar un referèndum, Pujol ha opinat que el país ha de poder debatre-ho, tot i que ha afegit que "una altra cosa és el que decideixi". En declaracions a TV3, ha argumentat que el catalanisme de gran part del segle XX, basat en una afirmació nacional forta però en un marc espanyol "ha entrat en crisi", i s'ha de pensar ara si es pot o no refer. De moment, ha dit, la proposta que fan des de l'estat és "inacceptable".

Jordi Pujol, que aquest dimecres compleix vuitanta anys, ha opinat que el país ha de debatre sobre la independència, al marge del que després decideixi. "És perfectament lògic i normal", ha reblat. I és que l'expresident ha argumentat que el cos de la doctrina sobre la que es va basar el catalanisme de gran part del segle XX, el que ell practicava, es basava en una "afirmació nacional forta" però en un marc espanyol i europeu. "I això ha entrat en crisi i ara s'ha de refer", ha indicat.

Aquest debat l'ha de fer Catalunya portes endins i per això cal també reflexionar sobre la independència perquè la proposta que fan de moment des de l'Estat espanyol, ha dit Pujol, és "inacceptable". Al seu parer, Madrid vol convertir aquest Estat en França, amb una centralització total del poder polític, econòmic, social i cultural, amb una sola llengua, cultura, sentiments i idees lligades a aquesta llengua, com si la resta no existís. "Aquesta és la proposta que ens fan. No", ha exclamat Pujol fins a tres vegades.

Segons Pujol, la proposta de Catalunya, la que defensaven Vicens Vives i Salvador Espriu de diàleg amb Espanya, està ara "en pana", i s'ha de pensar si això es pot reprendre. "No ho sé, ha de canviar molt Espanya", s'ha respost ell mateix. Mentrestant, ha defensat que Catalunya faci un treball de portes endins, reforçant-se internament per superar els problemes que ha tingut el país. "I dintre d'aquesta revisió de coses és evident que el país té dret a plantejar-se el tema de la independència", ha conclòs.

L'ex-president de la Generalitat, que ha indicat que no li preocupa que els casos de corrupció que ara s'investiguen puguin esquitxar el seu llegat, ha opinat que Catalunya està menys desorientada que l'Estat espanyol, però aquest ho està més que Europa. "Espanya està malament, perquè ha exagerat més que els altres", ha considerat. Al seu parer, l'Estat ha passat de ser un país "modestet, amb complexes" a un país "de primera línia", però alhora "molt ostentós". Pujol ha apuntat que abans la marca 'Espanya' venia, però ara no ho fa, perquè "s'ho ha cregut massa", i ha recordat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Espanyol, "anava traient pit d'una manera extraordinària" quan deia que Espanya ja havia passat Itàlia. "Estava cantat que acabaríem malament", ha opinat.

El cas català, ha dit, és diferent, perquè està en una situació "feble" en una pila de coses però el camí per avançar segueix estant. "L'únic que cal és tornar-lo a trobar", ha afegit Jordi Pujol, que ha recordat que Catalunya sempre ha passat per moments difícils, i ja "ve de lluny" que tingui problemes i que els superi. En aquest sentit, ha assegurat que ell confia en el país, i que un dels aspectes positius que té és la capacitat de lideratge, tot i que falta que "sigui reconeguda".

El govern espanyol no mana, Europa existeix

Ferm defensor d'Europa, Pujol ha subratllat que una de les conseqüències positives d'aquesta crisi és que s'ha demostrat que Europa existeix. El govern espanyol, ha dit, "no mana", perquè el president i la ministra d'Economia es dediquen a obeir ara les ordres europees, "i se senten molt alleugerits ells perquè sabien que havien de fer coses així però no s'atrevien a fer-ho". "Vostè creu que el govern espanyol, i més l'actual que tenim, hauria pres la meitat de la meitat de les mesures que ha pres? No", ha exclamat.

Una de les coses que ha de tenir el lideratge, ha continuat l'ex-president dels catalans, és assumir la responsabilitat i les contrarietats. "Si has de pujar aquesta muntanya has d'assumir que et cansaràs", ha posat com a exemple.

També ha demanat honestedat, perquè l'Estat espanyol no seria el que és ara sense l'ajuda europea, i això també es pot aplicar a Catalunya. En aquest sentit, ha opinat que Europa "ha estirat més el braç que la màniga", l'Estat espanyol "molt més" i Catalunya "no tant com Espanya". Això provoca que Europa en el seu conjunt faci una reflexió i un canvi de model que ha estat molt bo durant molts anys, però que cal readaptar.

Durant l'entrevista, Pujol ha fet balanç de la seva vida. Ha indicat que sempre ha estat "al peu del canó" i que es pot reconèixer encara en les coses que escrivia quan tenia divuit anys. Ha fet feina, però no tota la que voldria, i ha admès que ha passat poc temps amb la família perquè la seva vocació és el bé comú i no és un home de família, tot i que la considera molt important.

La seva "enamorada" és Catalunya, i ha parlat en nom d'ella quan ha estat president de la Generalitat, però encara ara se sent responsable davant els catalans. També ha admès que ha mentit mentre governava. "No les he contades (les mentides)", ha reconegut. Però ha afegit que això forma part del lideratge i es fa "1.000 vegades en política". Ha tornat a utilitzar l'exemple de l'excursió i del líder que anima aquells que el segueixen dient que queda poc per arribar al cim, encara que no sigui veritat. És el que va fer, ha dit, quan a principis dels 80 assegurava que Catalunya superaria la forta crisi econòmica.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios