www.diariocritico.com

El dóna per acabat

Puigcercós parla per enèsima vegada de fi de trajecte compartit amb els socialistes

Puigcercós parla per enèsima vegada de fi de trajecte compartit amb els socialistes

El president d'ERC respon així a les paraules de Montilla, que afirma que no acompanyarà als republicans en el camí cap la independència

viernes 16 de julio de 2010, 14:14h

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha donat aquest divendres per acabat el "gran trajecte" compartit amb el PSC i el tripartit, després que constatar que els socialistes catalans no volen continuar el camí cap a la independència, un cop aquest mateix dimecres el president de la Generalitat, José Montilla, digués a Puigcercós que no l'acompanyaria en aquesta via. "Hem fet una gran feina durant aquests 7 anys, un gran trajecte", ha dit Puigcercós, en una opinió molt personal, però "hi ha moments que part dels trajectes ja no són compartits". El líder d'ERC ha apostat buscar la unitat i creu que "hi ha un mínim", ja que "la majoria de la cambra està d'acord en què som una nació" i que "nosaltres decidim", recordant el lema del 10-J.

En la seva intervenció durant el Ple extraordinari del Parlament sobre la sentència del Tribunal Constitucional (TC), Puigcercós ha volgut deixar clar que, durant els 7 anys de tripartit, "no s'ha perdut el temps", sinó que des de la perspectiva independentista "s'ha portat el país a les portes d'un canvi". Un canvi que es va "detectar" durant la manifestació de dissabte, ja que "una part del país diu que no pot més" i que sent "fatiga".

Una fatiga que Puigcercós creu que no es pot superar a partir de refer el pacte estatutari, com proposa Montilla, ja que ara "tenim un país que vol un pas endavant, un camí nou". El líder d'ERC creu que "no hi ha alternativa al catalanisme", però que aquest "ha canviat de motor". "Ja no és l'autonomisme, és l'independentisme, és el que es respirava a la manifestació".

Puigcercós considera, però, que el "trajecte compartit" amb els seus socis de Govern s'ha esgotat, ja que "hi ha moments que part del trajectes ja no és compartit". "Hem fet una gran feina, un gran trajecte", ha dit, però ha recordat que el president de la Generalitat va dir-li dimecres -durant la sessió de control al Parlament-, que no l'acompanyaria en el camí cap a la independència. "Ho entenem, hi ha gent que baixa a una estació i altres continuem", ha dit, "nosaltres hem decidit continuar".

El president republicà creu que es pot constatar "el fracàs del model de l'Espanya plural". "Algú es pot escarrassar a lluitar perquè Espanya sigui plural", ha dit, "però hi ha una estació on alguns baixaran i altres, com ERC, seguirà al tren". Puigcercós ha insistit en dir que "el debat ja no és tripartit sí o tripartit no, sinó autonomisme o independència".

A més, Puigcercós ha reptat els socialistes catalanes a "trencar cadenes" amb el PSOE, ja que "només avançarem si prenen una decisió valenta", al mateix temps que ha demanat a CiU que "deixi de fer lobby i grup d'interès a Madrid", tot semblant oblidar les vegades que ERC s'ha plegat al PSOE. "Només si hi ha les mans lliures podrem avançar entre tots", ha assegurat, tot dient que "la unitat està frenada sobre aquestes inèrcies, pels interessos privats d'uns i perquè no es trenquen les cadenes amb el PSOE".

El líder d'ERC ha apostat per explorar una resolució unitària, però deixant clar que "ha de tenir utilitat". Davant el fet que "a Espanya només ens hi volen de genolls i pagant", Puigcercós ha dit que "hi ha un mínim" que al Parlament es pot assumir: "la majoria d'aquesta cambra està d'acord que som una nació, s'ha de dir sempre i ben alt, que nosaltres decidim, perquè l'única font de legitimació de les decisions que afecten a Catalunya només les pot prendre el poble de Catalunya". Així, Puigcercós ha recuperat el lema que va encapçalar la manifestació del 10-J.

"Sobre les premisses de som una nació i que tenim dret a decidir crec que podem construir una proposta unitària que té conseqüències, no és només un brindis al sol", ha assegurat. Puigcercós ha afegit que ERC és partidària d'una resolució unitària, però ha demanat "respecte pels independentistes" i ha recordat que el partit presentarà el seu propi text.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios