www.diariocritico.com

Premi Periodístic de la Fundació Catalunya Oberta, patrocinat per Abertis

El director de 'Corriere della Sera' diu que la crisi és conseqüència de creure en un mercat infalible

El director de 'Corriere della Sera' diu que la crisi és conseqüència de creure en un mercat infalible

martes 14 de septiembre de 2010, 21:25h

El director del prestigiós diari italià Corriere della Sera, Ferruccio de Bortoli, ha rebut avui el Premi Periodístic de la Fundació Catalunya Oberta. En el seu discurs d'agraïment, de Bortoli ha pronunciat la conferència Les lliçons (no escoltades) de l'economia. En el seu parlament, l'insigne periodista italià ha considerat que la crisi actual és conseqüència, entre altres factors, del fet d'haver considerat el mercat com un agent infalible -quan no ho és-, fins i tot des del punt de vista liberal.

L'acte ha estat presentat pel president de la Fundació Catalunya Oberta, Joaquim Tosas, que ha explicat les raons per les quals se li donava el Premi Periodístic establert per l'entitat a Ferruccio de Bortoli. Un guardó, per cert, aquest any patrocinat per la societat Abertis. Precisament ha estat el president d'aquesta companyia, Salvador Alemany qui ha glosat la figura del guardonat, tot recordant l'època en què el va poder conèixer més a fons, durant les negociacions d'Abertis amb Autostrade. Alemany ha significat que "és un honor introduir a de Bortoli perquè ell enriqueix aquest premi".

De Bortoli ha començat explicat que l'origen de la crisi ha estat en el deute privat però que la mateixa ha passat al deute públic i que el perill actual és que es produeixi una situació de deflació. I és aquí on ha incidit en la seva idea de l'equivocació en considerar la infal·libilitat del mercat.

Però, més enllà, el periodista, especialista -cal no oblidar-ho- en aspectes econòmics, també ha senyalat altres causes de la crisi com el creixement "en progressió geomètrica" dels instruments financers, cosa que els ha fet perdre referència amb l'economia real.

Tot això, sense perdre de vista que s'ha perdut de vista una percepció del risc, "a causa de la titulització i fragmentació dels crèdits i l'extensió d'obligacions o de productes similars, que han trencat qualsevol llaç entre el creditor i el deutor". De fet, però, no ha estat aquest l'únic allunyament del món real que ha merescut el comentari de De Bortoli en referir-se als perquès de la crisi, doncs també ha apuntat als excessos de "financers o directius" molt ben pagats. I aquí ha introduït una reflexió ètica, tot afirmant que "el mèrit, el talent, el sacrifici han estat valors trepitjats per la prepotència del poder, per l'ansietat i l'avarícia. El mercat ha cotitzat l'egoisme al màxim i ha rebaixat la prudència i el sentit del límit". Per acabar amb aquest factor, "la moralitat és el punt feble del món global, aquí se sacrifica alegrement qualsevol consideració competitiva", ha dit.

Finalment, també ha indicat, ja per cloure, que en la crisi, "hi ha un altre factor que no és secundari. Sense mobilitat social el treball té un recorregut limitat en el qual el somni és impossible".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios