www.diariocritico.com

Els lobbys petroliers, entre les seves bèsties negres

Joan Herrera dóna a entendre que avala un Govern d'ineptes si fa de la lluita contra els 'més poderosos' la seva finalitat principal

Joan Herrera dóna a entendre que avala un Govern d'ineptes si fa de la lluita contra els "més poderosos" la seva finalitat principal

El líder ecosocialista fa previsions sobre quina serà la pròxima crisi: l'energètica, profetitza

jueves 16 de septiembre de 2010, 12:25h

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha afirmat en el seu nou llibre Economia i ecologia (Columna Edicions) que després de la pròximes eleccions autonòmiques és preferible un Govern que s'atreveixi amb els sectors econòmics més poderosos abans que un Executiu dels "millors" que no s'enfronti als principals lobbies. Per tant, en la seva reflexió Herrera diu de forma implícita que no el preocupa especialment el nivell de competència global dels membres d'un futur (o passat, és clar) Govern de Catalunya. Els seus maldecaps van, evidentment, per altres camins.

Concretament, la filosofia del nou candidat ecosocialista a presidir la Generalitat es resumeix en la frase "avui més que mai, no necessitem el govern o el lideratge dels més forts, o dels que es consideren millors, sinó dels que s'atreviran amb els que ningú s'atreveix", segons afirma en la seva obra.

El líder ecosocialista augura en el seu llibre que si els països no aposten decididament per les energies renovables, després de superar la crisi econòmica, la següent crisi serà energètica, sobretot perquè pronostica que s'acosta el final del petroli com a energia principal. En aquest sentit, confessa que el pla estratègic del Govern confia que al final del petroli com a gran font d'energia serà en 2030, per la qual cosa considera que en aquests 20 anys de marge la Generalitat ha de fer "un esforç polític enorme". Per Herrera, esquivar la crisi energètica també requerirà un Govern dels més atrevits i no dels millors, perquè significarà enfrontar-se amb lobbies amb influència més enllà de les fronteres estatals.

Sobre aquesta qüestió, afirma que després que Barack Obama lloes l'aposta per la energies renovables que havia fet del Govern espanyol -dels pocs mèrits que Herrera atribueix a l'executiu de Zapatero-, alguns dels "mitjans més influents" del món com The Economist o The Wall Street Journal van començar a "atacar" les energies no contaminants per mantenir els privilegis del sector petrolífer.

L'obra sosté que, tant l'economia que aposta per ampliar el sector públic com l'ecologia que impulsa una societat més sostenible, són fonts de riquesa, i, per tant, dos eixos en què sustentar per sortir de la crisi. Tots dos sectors, segons Herrera, poden reactivar l'economia generant llocs de treball, i afegeix que "les polítiques contra el canvi climàtic han de ser enteses com una inversió" perquè assegura que generaran ocupació i noves oportunitats de desenvolupament econòmic.

Sense esmentar explícitament les eleccions autonòmiques, la tesi d'Herrera és que aquests comicis són especialment importants perquè saber respondre als reptes que planteja la crisi serà clau per combatre "la desafecció política" de la societat. "El corrent de la història l'ha canviat qui neda a contracorrent, no qui neda a favor a del corrent" ha afirmat sobre el seu llibre en declaracions a TV3.

"Un suïcida econòmic"

L'eurodiputat del Partit Verd Europeu i un dels líders de la revolta estudiantil del maig del 68 francès, Daniel Cohn-Bendit, és un dels prologuistes del llibre, i afirma -fent seves unes paraules del Premi Nobel d'Economia Paul Krugman- que les mesures d'ajust impulsades pel Govern són un "suïcidi econòmic".

És per aquest motiu que advoca per trobar alternatives al model impulsat per l'Executiu espanyol, i dóna el seu suport a Herrera perquè considera que és "la persona correcta" per tractar els reptes de la crisi i impulsar "l'hora de l'ecologia" a Catalunya.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios