www.diariocritico.com

El Parlament es compromet a protegir-lo i difondre'l

L'aranès ja és una llengua oficial a Catalunya

Serà preferent en els organismes de la Vall d'Aran

miércoles 22 de septiembre de 2010, 13:29h

El Parlament ha aprovat aquest dimecres amb els vots del tripartit i CiU la Llei de l'Occità -aranès a Aran-, amb la qual reconeix l'aranès com a llengua oficial de Catalunya i es compromet a implicar-se en la protecció i la difusió de la llengua pròpia de la Vall d'Aran.

La llei fomenta l'aranès, i regula la seva oficialitat i el seu ús en les institucions pròpies de la Vall d'Aran i de la Generalitat, que hauran d'utilitzar l'occità en les seves relacions amb els ciutadans i en els seus acords.

El text determina que l'aranès sigui llengua preferent en els organismes de la Vall d'Aran, i estipula que el coneixement de la llengua pot ser reconegut com un mèrit a l'hora de treballar en l'administració pública, així com en l'administració de justícia .

La norma estableix l'aranès com la llengua vehicular de l'educació a la Vall d'Aran, i conté el compromís de la Generalitat de produir a través dels mitjans de comunicació públics continguts en aquesta llengua.

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha defensat que la llei "recupera la legitimitat d'una llengua que d'alguna manera és patrimoni històric", i ha exalçat a Catalunya pel seu respecte a la pluralitat, ja que, segons ha dit, és l'únic territori de la Unió Europea amb tres llengües oficials.

Polèmica pel nom

El nom oficial de la llei -Llei de l'Occità, Aranès a l'Aran- ha centrat les discrepàncies entre partits, ja que tant PP com C's han criticat que una llei pensada per a la Vall d'Aran porti com a títol la llengua occitana.

El diputat del PP Rafael López ha afirmat que la norma s'hagi redactat sense comptar amb la Vall d'Aran, i ha assegurat que els ciutadans de la zona no es sentiran identificats amb una llei que parli de l'occità: "És com si s'hagués fet des de Madrid una llei de política lingüística del català ".

El Síndic d'Aran i diputat de PSC-CpC, Francès Boya, ha celebrat l'aprovació, i ha defensat que "no seria raonable" que ara es fomentés una escissió de l'aranès dins de les llengües occitanes, de manera que ha considerat apropiat el nom de la Llei.

Boya ha lamentat la situació "crítica" que viu l'aranès ja que conviu amb tres llengües de més força: el català, el castellà i el francès. Per això, ha celebrat que amb l'aprovació d'aquesta norma s'ofereixi un instrument jurídic per defensar la llengua i la identitat de la Vall d'Aran.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios