www.diariocritico.com

Ha adquirit 145 fotografies de l'arxiu

La Fundació Vila Casas aconsegueix que una part del llegat del fotògraf Agustí Centelles es quedi a Catalunya

viernes 15 de octubre de 2010, 16:14h

La Fundació Vila Casas ha fet pública aquest divendres la compra de 145 de l'arxiu del fotoperiodista valencià Agustí Centelles, fruit d'un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona, ja que les instantànies, realitzades entre 1936 i 1939, s'ubicaran a l'Arxiu Fotogràfic de l' capital catalana.

L'alcalde, Jordi Hereu, el delegat de Cultura de l'Ajuntament, Jordi Martí, el president de la Fundació Vila Casas, el mecenes Antoni Vila Casas (a la foto), i els fills de Centelles, Octavi i Sergi, s'han felicitat per un acord "fàcil" i "ràpid "que farà que part del llegat del fotògraf es quedi a Catalunya.

De les 145 fotografies, 110 són 'vintage' i 35 'Reprintable'. Són les que va escollir el mateix Centelles entre d'altres 300, el 1976, 40 anys després d'haver-les disparat. La majoria es centren en la Guerra Civil. Sobre el preu d'adquisició, Vila Casas no ha volgut pronunciar-se: "Ni jo mateix ho sé", ha dit.

A partir d'ara es custodiaran a l'Arxiu Fotogràfic, on es sumaran juntament amb altres fotos de Centelles i materials d'exposicions per crear un "espai Centelles" a disposició dels estudiosos, ha comentat Martí.

Exposició, homenatge i carrer

Les imatges sortiran a la llum per primera vegada el 2012, quan centraran una mostra monogràfica a l'espai Can Framis de la Fundació Vila Casas. La intenció és que en els anys parells la fundació dediqui una exposició al reporterisme fotogràfic, i que en els anys imparells sigui l'Ajuntament el que s'encarregui de donar difusió a l'arxiu Centelles.

A més, l'Ajuntament es compromet a realitzar un acte commemoratiu al Saló de Cent, on es retrà homenatge al fotògraf, així com dedicar un carrer o plaça de la ciutat.

Els germans Centelles, d'altra banda, es comprometen a mostrar, prèvia reserva, l'estudi que el fotògraf tenia al barri de Sant Gervasi, on fa poc l'Ajuntament va col·locar una placa commemorativa.

L'alcalde Hereu ha qualificat l'acord de "magnífic i senzill de fer", i s'ha congratulat que l'obra de Centelles ajudi a entendre el "horror" de la Guerra Civil, fent un paral·lelisme amb l'afusellament de Lluís Companys.

Martí ha assegurat que amb aquest acord queda descartat el projecte d'exhibir l'arxiu Centelles al castell de Montjuïc, perquè era una iniciativa que no va arribar a "un nivell de maduració".

Els fills i hereus de Centelles, per la seva banda, han assegurat que han rebutjat ofertes i que el consistori sempre s'ha "bolcat" amb l'arxiu del seu pare. Han posat com a exemple l'exposició monogràfica que es va poder veure a La Virreina el 2006, i que en els pròxims dies arribarà a Girona.

Mentrestant, les imatges de Centelles segueixen viatjant pel món. En els 2011 arribaran a les universitats nord-americanes de Nova York, Columbia i Yale, a més de Buenos Aires i a diverses seus de l'Institut Cervantes.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios