www.diariocritico.com

Veu en perill el futur col·lectiu de la societat catalana

L’IEC recorda al poble català que té dret a reclamar els seus drets d’autodeterminació i autogovern

L’IEC recorda al poble català que té dret a reclamar els seus drets d’autodeterminació i autogovern

També demana als polítics que assumeixin aquests drets i “maldin en la consecució d’un estatus igualitari”

jueves 03 de febrero de 2011, 13:16h

“Ningú, en un marc polític democràtic, no pot decidir quina ha de ser la nació dels altres”. Així ho recull la Declaració sobre els drets del poble català que l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha fet pública avui. L’acadèmia de les ciències i les humanitats assegura que “la comunitat de llengua i cultura catalanes constitueix, amb tota evidència, una nació que mereix un reconeixement igualitari en el marc dels estats respectius en què s’inscriu, i també en el marc de la Unió Europea i de les Nacions Unides”. I afegeix que cadascun dels territoris en què es troba actualment fragmentada aquesta nació “té el dret legítim de decidir de quin estat vol formar part, tant si és l’Estat en què ara s’inscriu com si aspira a la construcció d’un estat específic diferent”.

La Declaració de l’IEC crida l’atenció sobre “l’actual conjuntura excepcional, en què coincideixen les tendències pròpies del procés de mundialització i les pressions de les majories estatals envers una homogeneïtzació lingüística i cultural, contrària als principis de diversitat cultural que propugnen els tractats internacionals i declaracions de la Unió Europea i de les Nacions Unides”. El president de l’IEC, Salvador Giner, ha manifestat la seva preocupació per la involució de l’estat de les autonomies, arran de les sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem, que “mostren cada vegada tendències més adverses a la igualtat, tant en la consideració política de les nacionalitats i els respecte de la pluralitat lingüística, com en el sistema de finançament”. Per això, ha dit que “aquesta situació posa en perill el nostre futur col·lectiu i l’esforç de cohesió de tota la societat, i molt especialment del sistema educatiu”.

Aquesta declaració s’adreça al poble català “perquè sàpiga amb tota certesa que l’assisteixen els principis universals de justícia i no dubti a reclamar els seus drets d’autodeterminació i autogovern amb tota l’energia i la constància que calgui dins el marc cívic de la democràcia”. La crida també va dirigida als representants polítics “perquè assumeixin i mantinguin aquests drets i maldin en la consecució d’un estatus igualitari, dins o fora del marc estatal actual i en el context de la comunitat internacional”. Pel que fa a la Unió Europea i a les Nacions Unides, se’ls demana que “es comprometin activament amb els principis que proclamen sobre el respecte igualitari de la diversitat lingüística, cultural i nacional”. Giner ha recordat que l’IEC no fa cap indicació als ciutadans sinó que “els dóna arguments racionals, com correspon a una acadèmia”.

 Llegeix la Declaració

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios