www.diariocritico.com

Projecte Green Lab Fab

Una masia de Collserola acollirà un centre de producció autosuficient d'aliments, energia i tecnologia

La iniciativa compta amb suports públics i privats, com són els casos de La Caixa, Endesa i Roca

viernes 11 de febrero de 2011, 18:25h

La masia Can Valldaura, situada a l'interior del Parc Natural de la Serra de Collserola, acollirà un centre de producció autosuficient. La instal·lació estarà connectada amb el món via Internet, i l'objectiu serà la producció d'aliments, energia i tecnologia.

El projecte, que rep el nom de Green Fab Lab i ha estat presentat aquest divendres per l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), estarà dedicat a la generació de coneixement a través de l'experiència.

En l'actualitat es tramita el pla d'ordenació de la finca, que també inclou un pla de gestió forestal, la creació d'una àrea de serveis en l'entorn d'un restaurant, la recuperació de l'activitat agrícola i l'excavació de les ruïnes del Palau Reial de Valldaura -que data de l'època de la Corona d'Aragó, tot i que ja en el segle XII va conformar el primer monestir del Císter a Catalunya-.

El projecte inclou la rehabilitació de la masia i permetrà recuperar un patrimoni arquitectònic "valuós", així com la recuperació d'una activitat agrícola i ramadera que s'havia abandonat fa més de cinc dècades.

La iniciativa compta amb el suport del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, així com de la xarxa mundial de Fab Labs que impulsa el Massachusets Institute of Technology (MIT), amb sucursals a l'Índia, Sud-àfrica i Estats Units.

El valor afegit ve atorgat per un laboratori creat en plena natura, orientat a la recerca, l'educació i la innovació sobre els hàbitats autosuficients i la protecció de l'ecosistema.

La casa té prevista la producció d'aliments a través d'hortes ecològiques i animals de granja, a més de la producció d'energia mitjançant cinc fonts renovables in situ -solar, eòlica, hidràulica, biomassa i biogàs-, a més de fabricar fibres vegetals i sensors, entre altres productes.

El projecte, batejat com 'Q Valldaura', compta amb el suport també del Consorci del Parc de Collserola, l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i les entitats metropolitanes, a més de la col·laboració d'empreses privades com La Caixa, Endesa i Roca, entre altres.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios