www.diariocritico.com

Pas endavant polèmic

Catalunya tindrà la interconnexió elèctrica amb França a través de la MAT

El pla es consensuarà per evitar obstacles com el que el TSJC ha posat al desplegament de l'energia eòlica del Govern Montilla

martes 08 de marzo de 2011, 19:11h

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha encarregat aquest dimarts a la Conselleria d'Empresa i Ocupació un pla energètic per a Catalunya per al període 2012-2020, un projecte que contemplarà la interconnexió elèctrica amb França coneguda com MAT (línia de Molt Alta Tensió). De ben segur, la decisió comportarà polèmica, fins i tot per l'oposició d'alcaldes de la pròpia formació d'Artur Mas, CiU, que sempre s'han mostrat contraris a aquesta alternativa energètica.

En roda de premsa després del Consell Executiu, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha justificat que "un pla d'energia que busca la màxima independència per a Catalunya no pot ignorar la interconnexió amb França".

Així mateix, ha recordat que Catalunya ja està interconnectada amb l'exterior per rebre gas i petroli, i ha recalcat que la relació amb França per l'electricitat "ja forma part de la realitat energètica catalana".

Homs ha precisat que el pla pivotarà al voltant de quatre eixos: millorar la garantia i la qualitat dels serveis energètics, reduir la dependència energètica de l'exterior, millorar l'eficiència i l'estalvi, i posar l'accent en la sostenibilitat.

"Improvisació" del Govern espanyol

El Govern català ha justificat el pla per no caure en la "improvisació" que ha demostrat el Govern espanyol amb algunes mesures que ha implementat recentment, com la reducció del bitllet de Rodalies, la substitució de la il·luminació pública i la reducció de la velocitat a 110 km / h.

Homs ha destacat que l'objectiu del pla és dotar la Generalitat d'instruments "raonables i seriosos" en matèria energètica, demostrant així que Catalunya, a diferència de l'Estat, planifica en aquest àmbit les seves decisions.

Actualment està en vigor un pla energètic que va dissenyar el tripartit i que va des de l'any 2006 fins al 2015, un projecte que serà substituït pel pla que ha estat encarregat al conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena.

L'objectiu del Govern és aconseguir un pla consensuat que eviti "cops durs" com el que recentment ha clavat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va suspendre cautelarment el mapa eòlic que va impulsar l'Executiu de José Montilla.

Preguntat per l'energia nuclear, Homs ha precisat que l'horitzó immediat de les centrals "no és el d'un tancament immediat".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios