www.diariocritico.com

Del 15 al 80 per cent de seguiment, segons l'empresa o els sindicats

La vaga de Renfe provoca retards tot i que no hi ha incidents greus

Rodalies ha funcionat amb uns serveis mínims del 66 per cent en hores punta i 33 en hores valls

viernes 28 de mayo de 2010, 14:57h
La vaga dels treballadors de Renfe Operadora, que havien convocat els sindicats CCOO i CGT, no ha provocat incidents greus durant el matí d'avui a la xarxa de trens de Catalunya, més enllà dels nombrosos retards que han patit els usuaris. A l'Estació de Sants de Barcelona, alguns usuaris han reclamat davant els taulells d'atenció al client pel retard en alguns combois, tot i que no s'han vist les aglomeracions a les andanes que se solen donar en altres vagues dels treballadors ferroviaris. Segons Renfe, la mobilització ha tingut un seguiment del 15% de la plantilla i s'han complert els serveis mínims, mentre que els sindicats estimen en més del 80% els treballadors que han secundat la vaga.

Molts dels usuaris habituals de Rodalies, que han funcionat amb un serveis mínims del 66% en les hores punta i del 33% en les hores valls, ja han agafat els trens anticipadament amb previsió de que la vaga afectés els serveis ferroviaris. Des de Renfe, s'insisteix que durant els darrers dies s'ha informat els passatgers de l'afectació que podria tenir la convocatòria de CCOO i CGT.

Més problemes hi ha hagut als serveis de Mitja i Llarga Distància, que solen ser utlitzats per viatgers menys habituals i que no havien rebut la informació sobre la reducció del servei durant el dia d'avui. L'Alfons Oliver, usuari de Renfe, explica que "volia anar cap a Girona a les 10.15, però el meu tren no surt per culpa de la vaga i m'he d'esperar una hora més per agafar un Regional que encara va més lent. M'acabo d'assabentar d'aquesta mobilització i el pitjor és que ja estic aquí a l'estació i no puc fer massa cosa, estic emprenyat".

Per la seva banda, el portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha assegurat que la vaga ha tingut un seguiment als voltant del 15% de la plantilla durant aquest matí, "majoritàriament de l'àrea de tallers, cosa que ha provocat una afectació mínima sobre el servei". La companyia ferroviària ha assegurat que s'han complert els serveis mínims amb normalitat. Durant les hores punta han circulat dos de cada tres trens de Rodalies, el 65% dels combois de Mitja Distància i el 73% dels serveis d'Alta Velocitat i Llarga Distància. Els sindicats han qualificat de "totalment abusius" aquests serveis mínims decretats pel departament de Treball de la Generalitat i el ministeri de Foment de l'Estat.

Segons CCOO i la CGT, la vaga s'ha convocat per protestar contra "la posada en marxa, el proper dia 1 de juliol, de l'Acord de Desenvolupament Professional subscrit per l'empresa i les organitzacions sindicals UGT i SEMAF". Segons els sindicats convocants, "aquest acord provocarà que no es creïn 600 llocs de treball directes previstos en el Contracte Programa i en els pressupostos, a més de greus retallades laborals".

Afectacions a la resta del país

Les primeres hores de vaga s'han desenvolupat amb normalitat a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) per on passen els trens de les línies que connecten la ciutat de Barcelona amb Manresa (R4) i la de la Universitat Autònoma de Barcelona (R7). La majoria dels usuaris que han utilitzat aquestes línies han assegurat que estaven al corrent de la jornada de vaga perquè se n'havien assabentat a través dels mitjans de comunicació o dels serveis informatius de Renfe.

Tot i això, els passatgers es queixen de la protesta perquè afirmen que es tracta d'un servei públic que afecta la vida quotidiana de milers de persones: "Entenc que hagin de lluitar pels seus drets però jo sóc autònoma i per mi no mira ningú", afirma la Mercè Lucas, una veïna de Segur de Calafell, que viatja de dilluns a divendres d'aquesta localitat del Baix Penedès fins a Cerdanyola amb el servei de Rodalies: "Fa cinc anys que duc a terme aquest recorregut i he experimentat tota classe d'incidències i d'avaries", ha lamentat. Lucas ha afirmat que per poder tornar a casa ja ha consultat els horaris dels trens, tot i que és conscient que trigarà "dues o tres hores".

En aquest mateix sentit s'ha expressat l'Ivan Franco, un usuari de Cerdanyola, que diu que "els usuaris sempre són els que resulten afectats de qualsevol situació de vaga". Franco critica la protesta i assenyala que haurien d'existir "altres mecanismes" de protesta quan es tracta d'un "servei bàsic" com el transport públic.

Per la seva banda, la Pepi Banyuelos, una veïna de Barberà del Vallès que viatja a Martorell, al Baix Llobregat, ha explicat que com a mesura de precaució, hi hagi vaga o no, sempre procura sortir amb temps de casa: "Amb la Renfe mai se sap", comenta.

A l'estació de Girona, molts dels usuaris no estaven assabentats de la vaga i, en alguns casos, s'han trobat que el tren que volien agafar estava suspès i han hagut d'esperar-se. D'altres, que ja en tenien constància, han hagut de modificar els seus horaris i agafar el tren abans per arribar a l'hora. Els passatgers, però, es mostraven més molestos amb Renfe que no pas amb la vaga en sí. Una usuària de l'estació de Girona explicava que l'espera és "normal" amb la companyia ferroviària, i que, per tant, aquest divendres "no hi ha cap diferència". Tot i això, també hi ha hagut passatgers que no han notat la vaga en els serveis de Renfe, ja que han pogut agafar el tren amb normalitat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios