www.diariocritico.com

Amb la voluntat de crear opinió ciutadana

TV3 es planteja un 'Adéu Espanya' en el 'Sense ficció' avui dijous

El programa, que juga en la seva tesi amb l'Oda a Espanya, de Joan Maragall, beu de fonts jurídiques i polítiques de països amb situació similar a la catalana

miércoles 02 de junio de 2010, 12:58h

Aquest dijous, el programa Sense ficció de TV3 emetrà Adéu, Espanya?, un documental que compara la realitat de Groenlàndia, Escòcia, el Quebec i Catalunya. Per fer-ho, el documental empra fonts jurídiques i polítiques dels diferents països i n'analitza els recursos econòmics, la indústria i la viabilitat com a estats sobirans. Segons la directora d'Adéu, Espanya?, M. Dolors Genovès, aquest és un documental que mostra quatre nacions que tenen en comú l'aspiració per la via democràtica a la independència. La directora de TVC, Mònica Terribas, ha afegit que el documental "no vol convèncer de res", sinó que pretén que els ciutadans es formin una opinió pròpia "a partir de la informació".

"On ets, Espanya? No et veig enlloc. No sents la meva veu atronadora? No entens aquesta llengua que et parla entre perills? Has desaprès d'entendre an els teus fills? Adeú, Espanya!". Amb aquests versos del poeta Maragall escrits el 1898, arrenca el documental Adéu, Espanya?, que canvia el signe d'exclamació de l'últim vers per un d'interrogació.

M. Dolors Genovès ha explicat que el documental compara quatre nacions que tenen en comú la "possible aspiració a una independència per via democràtica". Genovès ha assegurat que en cap cas no ha trobat "ni por ni cap pretensió d'usar la força" i ha advertit que aquest treball "només promou el debat democràtic".

La directora de TVC, Mònica Terribas, ha assegurat que no és un documental que vulgui convèncer "ningú de res", sinó que pretén que els ciutadans de la nostra societat es formin una opinió fonamentada a partir de la informació, la documentació i la reflexió.

La idea del documental va néixer l'estiu del 2008, per això Terribas ha assegurat que a mesura que s'ha anat gestant el treball, s'han trobat que la realitat social del país "cada vegada tenia més damunt la taula aquest debat" i que el temps ha donat la raó a la necessitat de plantejar el tema "d'una manera clara i sense cap altra voluntat que la d'afegir altres punts de vista".

Terribas ha assegurat que és una "lliçó" d'economia i història que permet tenir una "mirada freda" en un moment en el que "malauradament" el que prima és el debat polític "interessat i pensant en unes eleccions". Terribas ha advertit que aquest documental "volgudament" ha volgut fugir de la contemporaneïtat política del moment actual precisament perquè ningú en pugui fer "lectures interessades".

Comparant la realitat d'aquestes quatre nacions sense estat propi, Adéu, Espanya? es pregunta si la secessió és democràtica i si els processos d'independència són jurídics -emparats en clàusules legals- o polítics -fruit d'una negociació-; analitza els recursos econòmics de cada país i la seva viabilitat com a estats sobirans, i examina el posicionament de la Unió Europea, l'oficial i l'extraoficial, davant la possibilitat de la secessió d'una part d'un Estat membre i la seva incorporació immediata a la Unió.

En el documental s'hi entrevista el primer ministre de Groenlàndia, Kuupik Kleist; el jutge del Tribunal Suprem canadà (1997-2008), Michel Bastarache; el president de la Fundació Privada Empresaris (FemCAT), Josep Mateu, i el primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, entre altres experts de l'àmbit acadèmic com la catalana Montserrat Guimbernau, catedràtica de la Universitat de Londres - Queen Mary o el catedràtic de la Universitat de Barcelona, Germà Bel.

El documental també explica una part de la història de les diferents nacions fins a la seva unió als estats als quals pertanyen. Ho fa amb figures de Playmobil i la tècnica del pas a pas, ja que així s'han pogut il·lustrar processos històrics "de manera ràpida i senzilla", segons la directora de l'obra. El documental és una producció de TV3 amb la col·laboració de Brutal Media.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios