www.diariocritico.com

La publicarà el segell Proa i serà a càrrec d’Agustí Pons

Salvador Espriu tindrà la seva biografia definitiva en el centenari del seu naixement, el 2013

Salvador Espriu tindrà la seva biografia definitiva en el centenari del seu naixement, el 2013

L’objectiu del biògraf és “fer un personatge atractiu i comprensible"

jueves 08 de julio de 2010, 18:39h

L'Editorial Grup 62 i La Caixa han unit forces per aconseguir que el 2013 es publiqui sota el segell de Proa la biografia "definitiva" de l'escriptor Salvador Espriu, a càrrec del biògraf Agustí Pons, qui fa tres mesos que es dedica a temps complet a garbellar i classificar documents sobre l'escriptor -ja en porta 300-.

Agustí PonsA la presentació del projecte, que s’ha fet a l'Ateneu Barcelonès, el biògraf ha assegurat que va cada dia al Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu d'Arenys de Mar, al Maresme, i que a casa té dues taules d'1,5 metres cadascuna per desplegar la documentació i començar a ordenar els capítols.

El 2013 es complirà el centenari del naixement d'Espriu, que mai va ser un escriptor "frustrat, perquè va poder desplegar la seva obra i influir" malgrat l'esclat de la Guerra Civil. Des del seu primer llibre, escrit als 16 anys i sobre el complex tema de l'estat d'Israel, Espriu anava a "posar de cap per avall la literatura catalana, com Lorca, Dalí i Buñuel feien amb la castellana", ha dit Pons.

El gran objectiu de Pons és "fer un personatge atractiu i comprensible" per al lector, i que "les coses que 'a priori' no lliguen acabin lligant". "Si no, ho consideraré un fracàs", ha assegurat.

Per Pons, una biografia no és una obra d'art, sinó una obra artesana, de manera que es requereixen "moltes hores" per fer-la, i sobre la literatura catalana ha dit que "només" es pot escriure de manera professional amb patrocinadors.

El president de Grup 62, Josep Maria Castellet, ha assegurat que hi ha una carència de biografies a Catalunya, "una cosa que no ha ajudat gens a reconstruir" la història de la nació. L'editor de Proa, Josep Lluch, ha estat d'acord amb Castellet en aquest aspecte, i ha afegit que d’Espriu s'han fet aproximacions de molts tipus, però parcials. "Encara trobem a faltar l'home, no l'acabem de conèixer", ha recalcat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios