www.diariocritico.com

Al programa Banda ampla

TV3, la Televisió de Catalunya, ens presenta una immigració que gairebé només parla en castellà

La propera sèrie estrella de la televisió nacional de Catalunya, Divinas, també eleva aquesta llengua al nivell, inèdit, de co-protagonisme

jueves 16 de septiembre de 2010, 02:28h

Reflex de la realitat o explícita voluntat de mostrar aquest panorama. TV3, aquesta nit de dimecres, ha donat a entendre que la majoria de nous immigrants que hi ha a Catalunya només saben parlar el castellà. I això s'ha pogut comprovar en la primera edició de la temporada del programa Banda ampla de la temporada 2010-2011. Dedicat al tema Què pensen de Catalunya, els nouvinguts?, la impressió que ha produït en l'espectador és que gairebé cap d'aquestes persones és capaç d'expressar-se en català. Evidentment, aquesta realitat -i el perfil del programa fa necessari un paral·lelisme amb la societat del dia a dia- contrastaria amb la que es dóna al carrer, on es palesa, cada cop més, l'interès i dels nouvinguts en parlar la llengua del país, i els resultats d'èxit que obtenen. Curiosament, el programa s'emet en plena època preelectoral i en un context on la principal força de l'oposició al tripartit, CiU -amb Àngel Colom al capdavant-, ha demostrat fer una gran tasca d'integració en aquests col·lectius, a elements dels quals s'ha vist defensar posicionaments per Catalunya inèdits en molts altres dels quals caldria esperar-ne una major implicació amb el país. I tot això coincidint en un moment en què el principal partit al Govern català, el PSC, sembla trobar en la recerca dels més refractaris a l'ampliació de l'autogovern de Catalunya el seu cabdal de força per assolir allò que sembla impossible. Tal com va demostrar el president de la Generalitat, José Montilla, en finalitzar en castellà el seu discurs de convocatòria d'eleccions per al 28 de novembre, circumstància que mai s'havia produït des del restabliment de la Generalitat democràtica. Ni tampoc abans.

A les 23.10 hores de la nit de dimecres, el programa de debat Banda ampla de TV3 Televisió de Catalunya començava la segona temporada d'emissió. I ho feia amb un tema prou suggestiu com és Què en pensen de Catalunya, els nouvinguts?, amb la idea de copsar quina és la imatge del país que tenen les noves onades migratòries, provinents de més enllà de les fronteres que marca Espanya. Ben aviat, un espectador no massa avesat en la realitat catalana haurà pogut pensar que, més enllà que en altres aspectes els nous allaus s'hagin integrat al país, la llengua no ha estat un factor que aquests hagin tingut massa en compte. Gairebé la totalitat dels convidats s'ha expressat en castellà. Reflectint, així, una realitat molt allunyada del què es veu al carrer on, percentualment, la presència del català entre aquests col·lectius és molt més alta que en la mostra que ha ofert el programa.

I no serà perquè no el nivell socio-cultural dels convidats hagin dut a pensar -generalitzant, és clar- que la seva situació els obligava a pensar en altres coses abans que en aprendre la llengua. El programa ha tocat aspectes com la relació entre els més antics i els nouvinguts, l'hipotètic nivell de racisme dels catalans, o el nivell d'aprenentatge d'idiomes que es detecta al país. Curiosament, i a tall d'exemple, per parlar-ne d'aquest últim, ha intervingut una professora d'anglès que ha criticat el desconeixement de la llengua de Shakespeare que hi ha entre la població catalana. Això sí, malgrat el seu amor per les llengües i el fet de portar prou anys a Catalunya com per conèixer-ne l'idioma, la professora en qüestió s'ha expressat en tot moment en castellà.

Evidentment, la quota de nouvinguts que sí sabien expressar-se en català també ha tingut la seva representació, per bé que mínima. I així, Raja Shafiq, de Radio Pakcelona, n'ha evidenciat un domini lingüístic digne d'encomi i ha palesat exemple de la seva emissora per difondre entre els seus oients la necessitat de parlar-lo. De la mateixa manera que el representant de Canal Latino -ara, per televisió- també ha pogut demostrar l'estimable tasca que es fa des d'aquest mitjà en aquest sentit.

Curiosament, en la majoria d'ocasions que la televisió catalana -fins i tot en temps tripartits- havia tocat temes relatius a la immigració, la presència del català entre el plató havia estat prou significativa. Molt més, sens dubte, que en aquesta Banda ampla d'ahir.

Una anàlisi de la circumstància potser ens portaria a pensar que la interpretació que va donar el programa del dia a dia a Catalunya busca una bossa de vots -intervenció mediàtica pel mig- entre una part de població que ja porta prou anys a Catalunya com per poder votar, però que s'allunyaria, explícitament, del segment 'colomià' abans esmentat (sense que l'afirmació hagi d'incloure, necessàriament, el públic del plató del programa del qual parlem). Argument que, per cert -i seguint a TV3, però canviant de registre, i també de 'target'- vindria reforçat amb el fet que, per primer vegada, la televisió nacional de Catalunya estrena una sèrie on un dels personatges co-protagonistes, per tant -cal subratllar-ho, perquè no havia passat mai- amb una presència de primer nivell (Verónica Forqué, a Divinas, el proper producte estrella del mitjà) té el castellà, pel fet de ser de Madrid, com a llengua única.

Segurament són aquestes dues estratègies que es complementen per fer proselitisme entre una bossa de possibles votants que al principal partit del Govern li trobaven massa ambigüitats. La tercera, el final de la comunicació de la data de les eleccions en castellà per part de Montilla. I és que aquesta, com no podia ser d'altra manera, també havia de tenir lògica presència a TV3.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios