www.diariocritico.com

Aquest dilluns entra en vigor la normativa que deixa la decissió als ajuntaments

Interior no vol tancar els 'after hours' si no creen problemes

Interior no vol tancar els "after hours" si no creen problemes

domingo 26 de septiembre de 2010, 13:13h
El Departament d'Interior considera que si els 'after hours' no creen problemes de convivència i compleixen la normativa aprovada recentment no s'haurien de clausurar, tot i que aquesta decisió l'ha de prendre cada ajuntament. Segons el secretari general d'Interior, Joan Boada, els 'after' per si mateixos 'no són problemàtics, com no ho és una discoteca o una altra activitat', sinó que el problema és com es fa aquesta activitat i si compleix les normatives de so o aforament, si hi ha aldarulls a la porta o s'hi cometen delictes. Justament aquest dilluns entra en vigor el nou decret que regula aquests locals, tot i que deixarà la decisió final als ajuntaments.

 

De fet, segons Boada, els 'after' creen menys problemes que altres locals d'oci, ja que en l'horari que funcionen, al matí i migdia, no molesten tant com a la nit i la matinada, quan la gent dorm. Per això, en una entrevista a l'ACN, ha recordat que els ajuntaments que vulguin tancar aquest tipus de locals ho hauran 'd'argumentar', ja que, si no, els propietaris podran recórrer a la justícia.

Boada s'ha mostrat satisfet pel nou decret, que ha qualificat d''avanç molt important' i que s'ha treballat amb els responsables dels locals. Segons ell, els propietaris estan 'contents' però no els acaba d'agradar que ara depenguin dels ajuntaments. Tot i així, el departament respecta l'autonomia municipal i considera que 'el sentit comú farà que puguin obrir portes de forma regular en moltes ciutats', però 'és decisió de cada ajuntament'.

Incertesa entre els propietaris

Però els amos de les sales més famoses de l'àrea metropolitana, a Viladecans, no les tenen totes. L'Ajuntament té la competència per decidir si els aprova les llicències o si, per contra, no ho fa i avoca els establiments de l'alegalitat actual a la il·legalitat definitiva. El consistori no té res decidit. En declaracions a l'ACN, Rubén Castillejo, propietari d'una de les sales, lamenta: 'Que ara arribem en un punt en què s'ha fet una llei per regular els afters i sigui el moment més perillós perquè es tanquin, com a poc em sembla paradoxal i com a molt incongruent'.

Diumenge, a quarts de deu del matí. Al fons del carrer Llobatona, a Viladecans, es poden percebre un dels últims blocs d'habitatges promoguts a Viladecans, al costat del centre comercial Vilamarina, al final del nucli habitat. No arriba fins a les cases el soroll que encara es pot sentir a la porta del 'Merci', al mateix carrer. La discoteca del grup Madness obre dissabtes de sis del matí a quatre de la tarda i diumenges fins les vuit del vespre.

La Lara, una noia de 21 anys, és una de les clientes que solen aprofitar aquesta oferta per ballar de dia, i no de nit. Mentre pren l'aire una estona a la porta de la sala, explica que s'ha llevat a quarts de cinc per anar a ballar tot el diumenge. 'Igual que treballo 12 hores durant la setmana, perquè no puc anar-me'n de festa 14 el cap de setmana?', demana.

Poc després surt del Merci la Marta, una mica més gran que la Lara. Ella no havia anat mai d''after'. Però aquest diumenge ha decidit allargar la festa fins més enllà de la matinada amb amics seus. Han passat la nit a Sant Celoni, i després han anat fins a Viladecans.

La Marta ha seguit el camí que fan molts caps de setmana molts joves de l'àrea metropolitana. Al polígon industrial del sud de Viladecans hi ha dos dels afters més coneguts de la zona, el Merci, del grup Madness, i el 'Souvenir', del grup Matinée.

Les sales han estat en l'alegalitat des que es van establir, perquè la seva activitat no estava regulada fins ara. Ho recorda Rubén Castillejo, propietari del 'Merci', que va obrir fa sis anys i que, diu, ha viscut com a mínim tres tancaments des de llavors. L'últim, durant aquest mateix juliol.

La setmana vinent, però, entrarà en vigor el reglament que estableix les característiques que han de reunir aquestes sales si volen poder optar a una llicència per obrir com a establiments de règim especial. I que deixa en mans dels municipis de 50.000 habitants la competència per a atorgar els permisos. Viladecans en té més de 63.000 i va assumir aquesta capacitat el 28 de gener passat.

Fonts municipals, però, indiquen que el consistori encara no ha decidit si legalitzarà aquestes sales. Asseguren que s'està estudiant la llei, i que s'estudiaran les sol·licituds quan els arribin. Això sí, recorden l'historial de denúncies i tancaments que s'han produït en els últims anys, i que fins ara el consistori no ha vist amb bons ulls que en un polígon industrial es desenvolupi aquesta activitat

Una postura i una incertesa que ha posat en alerta els amos dels 'afters'. Castillejo considera que es troba en una situació absurda. 'Tenim tot el dret a tenir una llicència', defensa. I afegeix: 'Aquesta llicència s'ha fet per a nosaltres. Els 'afters' existien, es van entendre inicialment com un problema d'alegalitat, es va fer una llei, que són recursos econòmics, humans, administratius, perquè això es pugui regular en base a uns criteris que ells mateixos van imposar', narra.

I recorda que ell mateix ha treballat amb el departament d'Interior des del 2004, quan va patir el primer tancament, per tal de col·laborar amb l'elaboració de la norma. De fet, el departament s'ha esforçat durant els últims anys en aconseguir la col·laboració de tots els implicats, també els empresaris de l'oci nocturn.

'Una vegada es fa una llei, seria totalment incongruent que no es regularitzessin els establiments de règim especial, o 'afters', perquè això vol dir que en aquest país ens passa alguna cosa', adverteix. 'Les coses haurien de ser ara com una bassa d'oli, i no ens trobem en aquesta situació', lamenta Castillejo. 'Que estiguem en un moment d'incertesa, denota que alguna cosa no s'ha fet bé', remata.

I també és molt crític amb la indecisió del consistori. Diu que cap representant s'ha reunit amb ell des de fa mesos, tot i que, afegeix, ho ha demanat. I, de fet, el tinent d'alcalde responsable de l'assumpte, David Massana, no s'ha reunit amb els empresaris en els últims dies.

'Els acords ja els haurien d'haver pres després de sis anys', diu Castillejo, i afegeix que 'si el Parlament de Catalunya ha entès que nosaltres mereixem estar aquí, no penso que ningú sigui ningú per dir que no hi hem de ser'. Així que, si el consistori no li concedeix la llicència, Castillejo no dubtarà en acudir als tribunals, assegura.

De fet, Joaquim Boadas, advocat i representant de la Federació Catalana d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm), una de les dues patronals de l'oci nocturn, adverteix que els consistoris han de basar la seva decisió, en cas que sigui negativa, en criteris objectius. Castillejo assegura que el 'Merci' compleix tots els requisits del reglament. El 'Souvenir', en canvi, podria estar a menys de 500 metres d'una zona habitada, situació que el reglament prohibeix.

I els empresaris coincideixen amb el consistori en una cosa: la nova ordenança de sorolls que ha aprovat recentment Viladecans, que estableix dures sancions per qui no la compleixi, no afectarà la decisió final.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios