www.diariocritico.com

Segons el seu Servei d'Estudis

La Caixa alerta d'un possible retrocés de l'economia en el tercer trimestre

L'entitat veu un PIB incrementat en el 0,7 per cent i no en l'1'3 del Govern per a 2011

lunes 25 de octubre de 2010, 18:36h

La Caixa estima que la recuperació econòmica ha mostrat "símptomes de fragilitat" durant el tercer trimestre de l'any, de manera que l'entitat no descarta que el PIB pateixi un "lleu" retrocés, segons assenyala el Servei d'Estudis de l'entitat en el seu últim anàlisi econòmica.

La Caixa presidida per Isidre Fainé considera que els indicadors disponibles de juliol a setembre mostren un "reflux", i per argumentar-ho es fonamenta en el detriment en les compres derivat del 'efecte avançament' que va impulsar el segon trimestre per la pujada de l'IVA al juliol .

La supressió de les ajudes a la compra de l'automòbil -el conegut com a Pla 2000E- i la debilitat de la inversió en els mesos estiuencs també contribuiran a que l'economia freni els repunts registrats en els dos primers trimestres de l'any, quan va créixer un lleu 0,1% i un 0,2%, respectivament.

L'entitat catalana coincideix amb el Govern en què el PIB es contraurà un 0,3% aquest any, ara bé, discrepa en les previsions per al proper any, ja que se situa en la línia d'altres organismes com l'FMI, a esperar que l'economia s'incrementi un 0,7%, enfront del 1,3% estimat per l'equip d'Elena Salgado.

Per a La Caixa, el sector exterior impulsarà el rellançament durant 2011, però incideix que aquest serà "modest", dins d'un marc de correcció dels desequilibris fiscals per portar el dèficit públic al 6%.

"Pausa" en la millora de l'ocupació

Pel que fa al mercat laboral, l'entitat adverteix que la destrucció d'ocupació es modera, però no s'atura. En aquest sentit, subratlla que la caiguda del nombre d'afiliats a la Seguretat Social suposa una "pausa" en la millora del mercat de treball.

Tot i que l'atur registrat va seguir en augment a l'agost i setembre, La Caixa s'aprecia un "acostament" per fi de l'escalada de la desocupació. Ara bé, alerta que la "tímida" millora de l'economia "no permet" preveure una correcció de l'atur en el tercer trimestre. Precisament el divendres, l'INE publica els resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) de juliol a setembre.

L'IEE veu molt possible una "recaiguda"

Per la seva banda, el Instituts d'Estudis Econòmics (IEE) considera "molt possible" que l'economia torni a decréixer en el tercer trimestre de l'any, després dels lleus repunts dels sis primers mesos de l'any.

Segons recull en el seu informe sobre els Pressupostos de 2011, l'organisme dirigit per Juan Iranzo descarta que el camí de creixement recuperat en el primer i el segon trimestre s'hagi de sostenir en la segona meitat de l'any, ja que espera una recaiguda del consum davant l''efecte avenç 'en els sis primers mesos per la pujada de l'IVA al juliol.

Moderació del consum

A l'espera que el Banc d'Espanya publiqui la dada estimat de juliol a setembre a finals d'aquest mes o principis del proper, el Govern ja ha admès diverses vegades que espera una "desacceleració" del consum, encara que sempre ha descartat una recaiguda.

Per a l'IEE, l'augment de l'atur i l'elevat endeutament de les llars mantindran la taxa d'estalvi en nivells similars als registrats el 2009, de manera que el creixement del consum serà "molt més moderat" en el que resta d'any, i fins i tot en el pròxim exercici.

Estancament a 2011

L'IEE també atribueix a l'avançament de les compres per esquivar l'alça de l'IVA, del 16% al 18% en el tipus general, així com a la finalització de les ajudes a l'adquisició de cotxes dels anèmics creixements del 0,1% i el 0,2% dels dos primers trimestres de l'any.

Així doncs, l'Institut estima un creixement nul i fins i tot "lleugerament" negatiu també per a l'últim trimestre de l'any, per després retornar a taxes positives en l'inici del proper exercici. Ara bé, augura un estancament de l'economia el 2011, ja que l'increment del PIB serà "molt feble".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios