www.diariocritico.com

Es podrà visitar fins al 27 de febrer

Les Capses secretes de Joan Ponç tornen a obrir-se en una exposició a L’Harmonia Espai d’Art de L’Hospitalet

Les Capses secretes de Joan Ponç tornen a obrir-se en una exposició a L’Harmonia Espai d’Art de L’Hospitalet

Són 123 obres que el cofundador de Dau al Set va realitzar al llarg de la seva peregrinació pels hospitals francesos

martes 14 de diciembre de 2010, 16:38h

L’Harmonia Espai d’Art de L’Hospitalet acull l’exposició itinerant Joan Ponç. Capses secretes, una selecció de 123 obres de petit format que el pintor i cofundador de Dau al Set va realitzar al llarg de la seva peregrinació per diversos hospitals francesos, quan es tractava dels problemes de vista que li va provocar la diabetis.

DegeneratsD’aquelles esperes hospitalàries en van néixer 9 suites: Mini-geperuts, Celestial, Estranya, Degollats, Èxtasi, Espurnes, Irregulars, Degenerats i Cap-espelmes, un conjunt de 424 aquarel·les i dibuixos que reflecteixen els moments més optimistes del tractament mèdic –a través de Celestial o Èxtasi– i els més pessimistes, quan Ponç sent a prop la presència de la mort –amb Degenerats, Degollats o Minigeperuts-. Vint i set anys després de la seva primera exposició a la Fundació La Caixa, les Capses secretes de Joan Ponç tornen a destapar-se per mostrar-nos l’univers màgic de l’artista. Un imaginari habitat per criatures inquietants i símbols atàvics que conformen un discurs artístic ple de referències colpidores i metàfores desconcertants.

Les Capses secretes s’obren de nou –després d’unes vacances a Roma, on van captivar el públic de l’exposició a la Real Academia de España a Roma— i, per primera vegada, s’exposen amb el suport de les institucions públiques catalanes. Joan Ponç. Capses secretes està produïda pel Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística (ODA) de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Associació Joan Ponç. L’exposició podrà visitar-se del 14 de desembre de 2010 al 27 de febrer de 2011 a L’Harmonia, Espai d’Art i després itinerarà per diverses sales arreu de Catalunya fins a finals del 2012.

Una ocasió per descobrir, en una selecció de 123 dibuixos, el més essencial de tota l’obra ponciana. Una oportunitat per reivindicar i donar a conèixer entre el gran públic l’obra d’un dels pintors més reconeguts de les segones avantguardes, actualment un desconegut per les noves generacions.

Sobre l’artista

EspurnesJoan Ponç (Barcelona, 1957-Saint Paul de Vence, 1985) va descobrir la vocació per la pintura en conèixer El entierro del conde de Orgaz d’El Greco. Amb disset anys va emprendre estudis de dibuix i pintura, però la seva formació artística i intel·lectual va ser autodidacta. Introduït en cercles de poetes, artistes i erudits decisius per a la recuperació de l’avantguarda –entre els quals, els que més el van influir, J.V. Foix i Joan Brossa—, va participar en publicacions com Algol i Dau al Set, l’estètica de les quals es va veure fortament impregnada per la seva força visionària. La màgia, la metafísica i la mística, així com un obscurantisme oníric d’atmosfera impalpable, són trets que des de l’inici van caracteritzar la seva obra. El seu món al·legòric i simbòlic va determinar una forta personalitat artística que el va apartar del camí d’experimentació que els seus coetanis van cercar en l’informalisme i l’abstracció.

Sobre l’Associació Joan Ponç

L’Associació Joan Ponç neix el desembre del 2007, fruit de la iniciativa d’un grup de persones vinculades d’una manera o altra amb el món de l’art i l’univers poncià, amb una missió clara: recuperar la memòria del pintor i promoure l’estudi i el coneixement de la seva obra entre el gran públic.

 

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios