www.diariocritico.com

Novetat publicada a Astronomy & Astrophysics

Científics catalans descobreixen un estel gegant que allotja un planeta calent i que presenta moviments mai vistos a l'univers

Presenta la peculiaritat de mantenir pulsacions de forma radial i de forma no radial

martes 18 de enero de 2011, 18:32h

Investigadors de l'Institut de Ciències de l'Espai del CSIC-UAB han descobert l'existència d'un estel variable del tipus delta Scuti que alberga un planeta gegant calent anomenat Wasp-33b. Es tracta d'un estel més calent i massiu que el Sol, i es troba a una distància de 378 anys llum en la constel·lació d'Andròmeda, segons ha informat la universitat en un comunicat. Estudiada la relació entre estel i planeta, s'ha descobert que presenta característiques mai observades a l'univers.

Presenta la peculiaritat de ser un estel que manté pulsacions de forma radial, com un globus que s'infla i es desinfla constantment, i de forma no radial, com les marees produïdes en els oceans terrestres per la presència de la lluna.

El planeta gegant Wasp-33b va ser detectat el 2006 gràcies al mètode de trànsit, i els detalls de la seva relació amb l'estel amfitrió s'han publicat recentment a la revista científica Astronomy & Astrophysics.

La seva massa és quatre vegades inferior a la de Júpiter i orbita al voltant de l'estel a una velocitat tan elevada que només triga 1,2 dies terrestres a completar la seva òrbita, el que demostra també la seva escassa distància l'astre.

El més curiós d'aquest planeta és que té una òrbita retrògrada respecte a la rotació del seu estel i, al mateix temps, una òrbita considerablement inclinada en angle respecte a l'equador estel·lar.

Gràcies a una feble senyal periòdica visible, els investigadors van estudiar la seva relació amb el planeta i han conclòs que les pulsacions de l'estel podrien estar provocades per la presència del planeta gegant, un sistema mai observat en altres sistemes planetaris.

Es tracta d'un estudi en el qual s'han combinat observacions professionals proporcionades per l'Observatori Astronòmic del Montsec i amateurs, gràcies a la col·laboració amb astrònoms aficionats, que han aportat "excel·lents dades" a la investigació.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios