www.diariocritico.com

DOSSIER. Catalunya a Europa

Es compleixen 20 anys del primer reconeixement del català en les institucions europees

Es compleixen 20 anys del primer reconeixement del català en les institucions europees

Gràcies a l'impuls que li va donar l'eurodiputada i actual vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding

viernes 28 de enero de 2011, 14:26h

Es compleixen 20 anys de la publicació en el Diari Oficial de les Comunitats Europees (DOCE) de la"Resolució sobre les llengües de la Comunitat i la situació del català".

Aquesta resolució va ser aprovada pel Parlament Europeu l'onze de desembre de 1990, gràcies a l'impuls que li va donar l'eurodiputada i actual vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, qui va recollir una petició dels parlaments de Catalunya i les Illes Balears.

Aquell va ser el primer pas cap al reconeixement de la llengua catalana a les institucions comunitàries. Entre d'altres coses, la resolució del Parlament Europea recordava que la catalana és una "llengua mil·lenària parlada per més de deu milions" d'europeus i reclamava "la publicació dels tractats i els textos bàsics de la UE en català, l'ús d'aquesta llengua en la divulgació d'informació relativa a les institucions europees en tots els mitjans, la inclusió del català en els programes de la Comissió de foment de l'aprenentatge de llengües i l'ús del català en les comunicacions orals i escrits fetes per les oficines de la Comissió a Catalunya i Balears".

Per tot això, Viviane Reding va rebre la Creu de Sant Jordi, l'any 1992, a mans del president de la Generalitat de Catalunya.

En un comunicat, l'associació transversal, apartidista, catalanista i europeista Horitzó Europa, recorda la gran tasca desenvolupada per Viviane Reding i pretén homenatjar-la pel seu històric compromís en favor del reconeixement del català a les institucions de la Unió. Així mateix, com a vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Horitzó Europa, que va néixer l'any 2007 a Catalunya a partir de la constatació que hi havia una gran distància entre la ciutadania de Catalunya i el projecte de construcció europea, li demana que vetlli per l'aplicació de l'esmentada resolució. I és què, segons Horitzó Europa, encara no existeix la versió catalana del Tractat de Lisboa (en vigor des de 2009).

Des de l'associació també se li demana que vetlli pel compliment de l'acord administratiu, que, per primera vegada, s'instava a les institucions comunitàries al reconeixement de la llengua catalana. sobre l'ús del català a la Comissió Europea, signat el 2006 amb el Regne d'Espanya i que encara no ha entrat formalment en aplicació (tot i que el secretari d'Estat per la UE, Diego López Garrido ha admès recentment que l'acord no s'aplicarà a causa de les restriccions pressupostàries). I finalment, que reforci la presència del català a la Comissió Europea i en els programes lingüístics d'aquesta institució.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios