www.diariocritico.com

Dades de les inspeccions de Salut

Catalunya tanca amb només 62 denúncies i 5 expedients el primer mes de la Llei Antitabac

Catalunya tanca amb només 62 denúncies i 5 expedients el primer mes de la Llei Antitabac

Fins el moment s’han fet 3.749 inspeccions a Catalunya que en un 85,5% dels casos, s'adequaven a la normativa

martes 01 de febrero de 2011, 14:26h
Fins el moment s’han fet 3.749 inspeccions a Catalunya. En un 85,5% de les avaluacions s'ha donat un compliment total de la normativa. Només en un 0,4% es veia alguna persona fumant. En total s’han rebut 62 denúncies i s’han incoat 5 expedients sancionadors. Però de moment tot està en tràmit i no s’ha posat cap multa econòmica, tal i com han avançat a Diariocrítico de Catalunya fonts del departament de Salut de la Generalitat.

El compliment ha anat millorant setmana a setmana. Als primers set dies de la seva entrada en vigor, les deficiències de retolació es podien observar en un 18% dels locals inspeccionats i ara només s’observen en un 10,9%.

El departament de Salut valora molt positivament el compliment de la Llei i agraeix als propietaris i responsables dels establiments i a tota la ciutadania l'esforç fet en l'adaptació a la nova llei. Es calcula que la nova Llei contribuirà a evitar entre 700 i 800 morts per tabaquisme passiu que es produeixen cada any a Catalunya.
 
La Llei 42/2010 de mesures sanitàries davant del tabaquisme prohibeix fumar en tots els espais públics tancats (amb molt poques excepcions) i així s'evita l'exposició a l'aire contaminat pel fum de tabac.

FACUA-Consumidores en Acción ha remès al Departament de Salut 107 denúncies

Per la seva part, FACUA-Consumidores en Acción, ha remès al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 107 denúncies formulades per 128 usuaris. Són vuitanta empreses i organismes de Barcelona, onze de Tarragona, vuit de Lleida i vuit de Girona.

En aquest cas es tracta de setanta establiments d'hostaleria, onze estacions de transport de viatgers, nou centres sanitaris, sis centres de treball, sis comerços, dues dependències d'administracions públiques, dos centres educatius i un centre esportiu.

Per províncies, a Barcelona són cinquanta-un establiments d'hostaleria, onze estacions de transport de viatgers, sis comerços, cinc centres de treball, quatre centres sanitaris, dos centres educatius i un centre esportiu.

A Tarragona, vuit establiments hotelers, dos centres sanitaris i un centre de treball. A Lleida, quatre establiments d'hostaleria, dos organismes públics i dos centres sanitaris. I a Girona, set locals d'hostaleria i un centre sanitari.

No obstant, els usuaris segueixen enviant centenars de denúncies. El Departament d'Anàlisi i Control de Productes i Serveis de FACUA i el seu Gabinet Jurídic analitzen ara els centenars de denúncies que segueix rebent en els últims dies.

FACUA espera que les empreses i organismes denunciats assumeixin el compliment de la normativa per protegir els interessos sanitaris dels seus usuaris i empleats, de manera que quan les comunitats autònomes realitzin les inspeccions ja no detectin cap irregularitat i no hagin de produir-se sancions.

Les denúncies plantegen la manca de mecanismes d'informació i control perquè es compleixi la Llei del tabac en empreses i organismes públics, però en cap cas van dirigides a particulars.

FACUA considera que la seva campanya està servint per fomentar un major nivell de compliment de la norma i més inspeccions per part de les autoritats sanitàries.

I és que una enquesta realitzada per FACUA el 2010 va posar de manifest que el 84% dels usuaris creia que les autoritats no venien controlant el compliment de l'anterior Llei del tabac per evitar que es fumés en zones no autoritzades.

FACUA-Consumidores en Acción és una organització no governamental, sense ànim de lucre, dedicada des dels seus orígens, el 1981, a la defensa dels drets dels consumidors.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios