www.diariocritico.com

Només 200 s'acullen al retorn voluntari al 2010; al 2009, ho van fer 1.300

Els immigrants ja no volen marxar de Catalunya

Els immigrants ja no volen marxar de Catalunya

Veuen valors més enllà dels estrictament laborals, segons la secretaria d'Immigració de CC.OO. al país

jueves 10 de febrero de 2011, 15:43h

El retorn voluntari ha fracassat a Catalunya i només 200 immigrants es van acollir a aquesta possibilitat durant el 2010, enfront dels 1.300 que ho van fer en l'exercici anterior, segons ha explicat aquest dijous el secretari d'Immigració de CC.OO. de Catalunya, Ghassan Saliba, en la presentació de l'anàlisi de la memòria del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (Cite).

En el conjunt d'Espanya, 1.500 immigrants han demanat el retorn voluntari al seu país el 2010, enfront dels 6.000 que ho van fer el 2009, elevant a un total de 8.500 persones les que s'han acollit a aquesta possibilitat des que s'instaura.

El sindicat ha considerat que el poc èxit de la mesura es deu al fet que els immigrants veuen valors més enllà dels estrictament laborals i prefereixen quedar-se aquí "per assegurar un futur millor per als seus fills".

Així mateix, Saliba ha assegurat que esperen popularitzar el retorn voluntari amb la introducció, en el nou reglament d'immigració, d'una disposició per la qual els immigrants que s'acullin a aquesta possibilitat podran tornar al cap de tres anys mantenint l'antiguitat.

El coordinador de l'Cite a Catalunya, Carles Bertran, ha explicat que l'ocupació irregular és del 50 per cent, un 4,4 per cent menys respecte l'any anterior, però que tot i així "requereix una actuació decidida contra aquest frau a la Seguretat Social i als drets dels treballadors ".

Ha afegit que la reducció de la irregularitat es deu en gran mesura al context de crisi i al menor nombre de persones estrangeres que arriben perquè "no hi ha treball que faci de reclam".

El perfil de l'immigrant que acudeix al Citi és el d'una dona en edat laboral, amb projecte migratori propi i procedent de Sud-amèrica, encara que, en general, segueixen sent els immigrants marroquins els més abundants.

Pacte d'immigració

CC.OO. ha exigit al nou Govern que promogui un discurs "seriós i rigorós" en immigració i, en aquest sentit, que ratifiqui el Pacte Nacional d'Immigració que ja es va signar en l'anterior legislatura.

"És el moment d'un discurs seriós, no de debats histèrics sense fonament jurídic ni constitucional", ha sentenciat Saliba.

Ha proposat, com ja va fer en les passades eleccions autonòmiques, que els partits polítics signin un acord per no utilitzar la immigració com un instrument polític en les campanyes electorals de les autonòmiques de maig.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios