www.diariocritico.com

ELECCIONS 28-N. Confrontació de programes al plató de TV3

Mas i Puigcercós aprofiten el debat per escenificar una defensa conjunta del concert econòmic

Mas i Puigcercós aprofiten el debat per escenificar una defensa conjunta del concert econòmic

lunes 22 de noviembre de 2010, 01:27h

El candidat d'ERC a la Generalitat, Joan Puigcercós, ha ofert al líder de CiU, Artur Mas, una aliança entre republicans i la federació nacionalista per aconseguir el concert econòmic.

En el debat entre els sis caps de llista amb representació parlamentària de TV3, Puigcercós ha dit a Mas: "LI faré una proposta formal i de país, anar junts pel concert econòmic a Madrid i si les portes es tanquen, comprometi's a fer un referèndum" independentista.

Davant d'aquestes paraules, Mas ha considerat que Puigcercós li està donant la raó al prioritzar el concert econòmic, i ha reiterat que els referendums independentistes només deuen convocar-se si poden guanyar-se, per evitar que ocorri el mateix que al Quebec (el Canadà), on els independentistes han perdut fins a dues vegades un referèndum d'autodeterminació.

Puigcercós ha respost assegurant que, a l'esquivar la convocatòria del concert, demostra que la "prioritat" de CiU és arribar a un acord amb el PP després de les eleccions.

Albert Rivera (C's) també ha vist en les paraules de Mas una voluntat d'acord entre populars i CiU, i ha exhibit que la gran diferència entre la seva formació i el PP és que ells mai vendran els seus electors davant d'una Camacho que estaria "encantada de la vida" de governar amb Mas.

Tant José Montilla (PSC) com Alicia Sánchez-Camacho (PP) han coincidit a rebutjar la proposta de Puigcercós, perquè la veuen inconstitucional, mentre que Mas l'ha defensat i ha precisat diverses vegades que no va en contra de la llei fonamental.

"Amb Puigcercós arriben a una entesa per convocar un referèndum", ha posat de manifest Camacho, qui ha assegurat que en el debat d'aquest diumenge, s'ha certificat que CiU i ERC aniran junts per convocar un referèndum.

Montilla ha insistit en un dels seus eixos de campanya, que és que CiU ven fum amb les seves propostes: "Les oblidaran si convoquen les eleccions", ha dit Montilla, qui ha advocat per complir amb la Constitució i recuperar l'esperit de l'Estatut abans de la retallada del Tribunal Constitucional (TC).

Mas li ho posa fàcil a Montilla

El líder de CiU, Artur Mas, ha instat al president de la Generalitat i candidat a la reelecció, José Montilla, que faciliti la seva investidura si guanya les eleccions per evitar un eventual pacte entre CiU i el PP.

Mas ho ha dit en el debat que han tingut els sis caps de llista amb representació parlamentària a TV3, després que Montilla li hagi instat a aclarir si pactarà amb el PP després de les eleccions, posant de manifest que a CiU "li és igual pactar amb dos pols oposats, populars i ERC ".

"Faciliti la investidura i deixi governar a qui guanyi les eleccions", ha recalcat Mas en la seva rèplica, que a més ha incidit que CiU es compromet públicament a no governar ni fer cap pacte postelectoral amb ningú si diumenge que ve no guanya les catalanes.

"¿Farà vostè el mateix?", ha interrogat Mas, retraient d'aquesta manera a Montilla que tot i no guanyar les eleccions el 2003 i 2006, arribés a acords postelectorals amb ERC i ICV-EUiA, un acord tripartit que en el debat tant Montilla com el líder d'ERC, Joan Puigcercós, han tornat a recelar.

I Sánchez Camacho i seguici fan difícil la clau catalana

Per la seva banda, la candidata popular a la Generalitat, Alícia Sánchez-Camacho, ha posat una sèrie de condicions a qui vulgui pactar amb ells després de les eleccions catalanes: una administració autonòmica bilingüe i la derogació de lleis aprovades pel Parlament: la d'Educació, la d'Acollida, la del Cinema Català i el Codi de Consum.


I el de C's, Albert Rivera, ha aprofitat les declaracions de Puigcercós, en què va assegurar que a Andalusia no paga impostos "ni Déu", per criticar a CDC: "Potser els que roben tenen el carnet del seu partit, que fa els casos Palau i Pretòria no són andalusos ".

Després, Rivera ha insistit en aquest punt, dient que proposa a tots els partits polítics un pacte a favor de la transparència perquè no hi hagi "ni tres ni quatre per cent" en infraestructures, en relació amb el presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música o en l'adjudicació d'obra pública.

Davant aquestes crítiques, Mas ha dit el líder de C's: "No es dediqui a acusar sense proves abans que ho diguin els jutges, no s'escampi porqueria".

Sobre política lingüística, tant Rivera com Camacho han fet les seves intervencions en aquest punt en castellà: la líder popular ha exhibit el carnet d'un militant del PSC, que en el matí d'aquest diumenge l'ha lliurat a Mariano Rajoy després que la seva filla de cinc anys li diguessin a l'escola que el castellà era una "llengua de fora".

Davant les crítiques de l'oposició a l'emissió de bons de la Generalitat, Montilla ha assegurat que els ingressos obtinguts només serviran per finançar polítiques socials, mentre que ERC ha assegurat que, mentre segueixi el dèficit fiscal, s'oposarà al copagament sanitari que al seu judici volen introduir altres partits.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios